lavanta 150x150 Lavanta Bitkisinin Faydaları  lavanta2 150x150 Lavanta Bitkisinin Faydaları  lavanta3 150x150 Lavanta Bitkisinin Faydaları

Kullanım alanları:Lavantadaki uçucu yağın damıtılmasıyla elde edilen lavanta esansı (lavantayağı) parfümeri endüstrisi için çok önemli bir hammaddedir. Parfümeri sanayinin dışında, kozmetik, gıda, ilaç sanayi ve arıcılıkta da kullanılır. Sedatif, aromaterapik, antiseptik, afrodizyak ve spazm çözücü etkilere sahiptir. Lavantanın genel karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarında, karaciğer yetmezliğindeözellikle Hepatit-B ve Hepatit-C hastalığına karşı, sinir ve kasların gevşetilmesinde, depresyonda, uykusuzlukta, baş dönmesinde, kalp çarpıntılarında, sindirim sistemini uyarma ve yatıştırmada, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, kusma refleksini bastırmada, iştah açmada, migren ve baş ağrılarında, idrar söktürmede, ishal tedavisinde, düşük kan basıncını dengelemede, astımda, üst solunum yolları enfeksiyonlarında öksürüğü kesmede, ateş düşürmede, gut hastalığında, romatizmal ağrı ve genel ağrıların dindirilmesinde, saç dökülmelerinde, vitiligo, sedef ve ileri yaşlarda deride oluşan lekelerin tedavisinde, yaraların iyileştirilmesinde ve ağız yaralarında kullanıldığı bilinmektedir. Karabaş otunun çiçeklerinden ise ağrı kesici ve balgam söktürücü olarak yararlanılmaktadır.

Kullanım şekli:Lavanta; uçucu yağ, çay, tonik kompresyonu ve banyosu yapılarak dahilen veya haricen kullanılmaktadır. Drog olarak uçucu yağı kullanılacaksa, 3-4 damla yağ bir kesme şekere damlatılarak ağız yoluyla alınır. Lavanta çayı (infüzyonu); birbirine karıştırılan kurumuş lavanta sürgün ve çiçeklerinden 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10 dakika süreyle demlendirilerek elde edilir. Lavanta banyosu için 100 gram lavanta çiçeği 2-3 litre suya eklenir ve kaynatılır. Süzülerek banyo suyuna eklenir. Lavanta toniği ise 100 gram lavanta çiçeğinin 2-3 litre suya eklenip kaynatılması ve süzdükten sonra soğutulması ile elde edilir ve kompresyon solüsyonu olarak kullanılır. Halk arasında ayrıca alkol veya zeytinyağında bekletilerek elde edilen lavanta tentürü de kullanılmaktadır. Kurutulmuş lavanta çiçekleri de farklı amaçlar için kullanılabilir.

reklam kodu