Bebeklerimiz 5-6. aylardan sonra ek besine geçerler.Annelerimizin en büyük sorunuda az çeşit olmasıdır. Bende bulabildiğim birkaç çeşidi sizlere sunmak isterim…
Yoğurt Çorbası:
2 su bardağı suyu kaynatın. Su kaynayınca içine 1 çorba kaşığı bulgur ya da pirinç atın. Bu arada ayrı bir kapta 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta (eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse yumurtasız hazırlayabilirsiniz) ve bir dolu tatlı kaşığı unu karıştırın. Bulgur piştikten sonra karışımın üzerine yavaş yavaş kaynar sudan ilave edin.Bu arada kesilmeyi önlemek için sürekli karıştırın.
Sulandırdığınız karışımı tencereye boşaltıp kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan hemen sonra ateşten alın. Üzerine kuru nane ve 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave edin. Yaklaşık olarak 2 ya da 3 bebek porsiyonudur.
Sebze Püresi:
1 havuç, 1 orta boy patates, bir miktar kabak, bir çorba kaşığı bulgur düdüklü tencereye konur. Yarım bardak su ilave edilir. Yaklaşık 10 dakika pişirilir. Sebzelerin vitamin değerlerinin kaybolmaması için düdüklü tencerede pişirin. Pişen sebzeleri tel süzgeçten geçirin. Bebeğiniz katı gıdaya yeni başlıyor olsa bile belenderdan geçirmeyin. Bu şekilde bebeğiniz taneli gıdaya daha çabuk alışır.
Sebze püresini plastik bardaklara porsiyonlar halinde doldurup derin dondurucuda 6 hafta saklayabilirsiniz. Bebeğinize yedirmeden önce 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave ediniz. Tuz eklemeyin. Sebze püresini mevsim sebzelerinden hazırlayabilirsiniz. Kabak yerine taze fasulye, brokoli, domates gibi sebzeler koyabilirsiniz.
Yoğurtlu Sebze Çorbası:
Bebekler genelde yoğurt tadını çok severler. Onlara sebzeyi bu şekilde yedirebilirsiniz. 1 küçük boy patates, yarım kabak, 2-3 sap maydanoz veya ıspanak, 1 tatlı kaşığı pirinç düdüklü tencerede çok az su ile pişirilir. Ayrı bir yerde 1 kepçe yoğurt, 1 tatlı kaşığı un, yarım yumurta ( 6 aydan küçük bebek için yumurta ilave etmeyiniz) karıştırılır. Karışıma kaynar sebze suyu ilave edilerek karıştırılır. Sulandırılmış karışım diğer sebzelere eklenerek kaynatılır. Çorba koyulaşınca ateşten alınır. Üzerine istenirse kuru nane eklenir. 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile servis edilir.
Pirinçli Mercimek Çorbası:
Bebeğiniz mercimek çorbasını sevmiyorsa bu çorbayla ona kurubaklagil yedirmiş olursunuz. Küçük bir tencereye 2.5 bardak su , 1 çorba kaşığı kırmızı veya sarı mercimek, 1 çorba kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı yağ ilave ederek pişirin. Pişen çorbaya 1 çay kaşığı tuzot ilave edin.
Mercimek Çorbası:
1 küçük boy havuç, 1 orta boy patates, 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek, yarım küçük boy soğan, 2 bardak su ile pişirilir. Patates ve havucu rendeleyiniz. Çorba piştikten sonra tel süzgeçten geçirip 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave ediniz.
Bezelye Çorbası:
2 yemek kaşığı bezelye, yarım küçük boy patates, yarım küçük boy soğan, 7-8 sap maydanozu düdüklüde çok az suyla pişirin. Pişen sebzeyi tel süzgeçten geçirin. 200cc süt ile 1 tatlı kaşığı un ile karıştırarak pişirin. Sos koyulaşınca süzgeçten geçirdiğiniz sebzeleri ilave edin. En son sızma zeytintağını ilave edin.
Düğün Çorbası:
1 küçük havuç, yarım küçük boy soğan, 5-6 sap maydanoz düdüklüde pişirin. 1 tatlı kaşığı unu yumurta ile çırpın. Haşlanmış sebzeleri tel süzgeçten geçirin. Süzgeçten geçirilmiş sebze ve sebze suyunu yumurta ile un karışımına yavaş yavaş ilave edin. En son haşlanmış ve küçük küçük didiklenmiş tavuk etini de ilave ederek kaynatın. Çorba koyulaşınca ateşten alın ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave edin.
Sütlü Tavuk Çorbası:
Bir çorba kaşığı kadar tavuğu bir küçük boy havuçla düdüklüde pişirin. Pişen tavuğu didikleyin. Havucu iyice ezin. Ayrı bir yerde 50cc süt ile 1 tatlı kaşığı unu pişirin. İçine 1.5 çay bardağı tavuk suyunu ezilmiş havucu ve tavuğu ilave edin. Kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Tarhana Çorbası:
1 su bardağı su ile 1 çorba kaşığı tarhanayı karıştırarak pişirin. Çorba piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ilave edin. Çorbaya bir kibrit kutusu ezilmiş beyaz peynir veya bir çorba kaşığı iyice pişirilmiş ve ufaltılmış kıyma da ekleyebilirsiniz.
Ezogelin Çorbası:
1 çorba kaşığı kırmızı mercimek, 1 tatlı kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı bulgur, yarım küçük doğranmış soğan, yarım rendelenmiş havuç, 1 tatlı kaşığı un 2 bardak su ile pişirilir. Su kaynadığında 1 tatlı kaşığı salça ve yağ ilave edilir. Çorba piştikten sonra üzerine kuru nane ilave edilir. İsteğe göre çok az tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz.
Patates Çorbası:
1 küçük boy patatesi haşlayın ve iyice ezin. Bu arada 2 bardak suyu 1 tatlı kaşığı salça ile kaynatın. Çok az tuz ve karabiber ekleyin. Kaynamış salçalı suyu ezdiğiniz patatese yavaş yavaş ilave edin. 3-4 dakika daha pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile kuru nane ilave edin.
Kıymalı Şehriye Çorbası:
1 çorba kaşığı kıymayı kısık ateşte kavurun. Topak olmamasına dikkat edin. Kıyma kavrulduktan sonra içine küçük küçük doğranmış 1 adet tatlı sivri biber, yarım domates, 4-5 sap maydanoz ilave edip biraz kavurun. Domatesler suyunu çekince 1 tatlı kaşığı salça ilave edin. Salçayı ilave eder etmez 2 su bardağı su ekleyin. Su kaynayınca 1 çorba kaşığı arpa şehriyeyi ilave edin. Yumurta, biraz limon, 1 çay kaşığı unu karıştırın. Şehriye pişince yumurtalı karışıma kaynar sudan biraz ilave edin. Ilıştırdığınız yumurtalı karışımı çorbaya ilave edin bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatın.
Yeşil Mercimek Çorbası:
3 çorba kaşığı yeşil mercimek, yarım küçük ince doğranmış soğan ve 1 tatlı kaşığı un ve çok az sıvı yağı 2.5 su bardağı su ile pişirin. Mercimekler piştiğinde 2 çorba kaşığı arpa şehriye veya erişteyi ilave edin. Şehriyeler pişince çorbayı ateşten alın üzerine kuru nane serpin.