Site icon Hedza

Emzirmenin Önemi ve Öneriler

Bebek emzirme yeni anne adayları için ilk başta zor gelse de aslında kolay bir süreçtir. Bu konuda hassas, duyarlı ve sabırlı olmak gerekir. Doğumdan yarım saat veya en geç 1 saat sonra başlanılması önerilir. Çünkü bebeğin bu zamanı tam istekli ve arzulu olduğu için ten temasının sağlanması çok öenmlidir; ancak sezeryan ile doğum olmuş ise bu anlatılanlar gerçekleşmeyebilir.

Anne sütü bebekler için en iyi besindir. İlk altı ay özellikle anne sütü tavsiye edilmektedir. Hatta uzmanların tavsiyesine göre ilk altı ay anne sütü ile beslenen çocuklarda hastalanma olasılığının oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Emziren anne ile bebeği arasında bir bağ oluştuğu, bu bağın çok kuvvetli olduğu, uzun vadede bebeğin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Emzirmenin;

Bebekliğinde emzirilen yetişkinlerinde;

Obez olasılığının düşük olduğu,

Düşük kolesterol olduğu,

Düşün kan basıncı olduğu,

Emziren annelerde;

Meme kanseri riskinin düşük olduğu,

Menopoz öncesi yumurtalık kanseri riskine karşı koruduğu belirtilmektedir.

Altın öneriler

1- Doğru emme pozisyonu

Bebeğin ağzı açık, alt  dudak dışa dönük , bebeğin  çenesi memeye dokunmalıdır.  Bebeğin ağzının üzerinde görülen göğsün kahverengi kısmın büyüklüğü altta  kalandan   daha fazla olmalıdır.

2- Emzirme süresi ve zamanı

Zamanında doğan bebekler emzirme, bebek istedikçe olmalıdır (ilk haftalarda 3- 4 saat gibi)  ilk gün her iki göğüs 5 dakika, ikinci gün 10 dakika, üçüncü gün 15 dakika …

Erken doğan bebeklerde bu süreler değişebilir. Bebek istemese dahi 2 saatte bir emzirilmesi önerilir.

“Bebek emdikçe süt biter yanlış bilinen bir bilgidir, aksine emdikçe çoğalır”

3-Sütün yeterli olup olmadığı

Anneler için en önemli konu aslında budur. Acaba bebeğim doydu mu? Hala aç mı? Eğer bebeğiniz doydu ise aranmaz, hatta uykuya dalar; ama bunu gaz oluşumu ile karıştırmayın, bebeğinizin gazı varsa doymuş anlamına gelmez.

 

Yukarıda anlattıklarımız size yol gösterici olsun. Bu yazdıklarımız aynı zamanda yaşadıklarımızdır. Bir anne ve baba olarak önceliğiniz her zaman doktorunuza başvurmak olsun. Hepinize sağlıklı günler diliyoruz

 

 

 

 

Exit mobile version