Site icon Hedza

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

Hurafe Batıl İnanç Sağlık yazımızı okumadan önce dikkatinizi şu noktaya çekmek istiyoruz. Birazdan bahsedeceğimiz bilgiler, gezdiğimiz, gördüğümüz çevremizden edindiğimiz bilgilerdir. Bu bilgileri gittiğimiz yörelerdeki yaşlı kişilerden edindik. Kendileri ile yaptığımız görüşmelerde, bu tedavileri eski zamanlarda oldukça çok kullanıklarını, günümüzde de ara sıra devam ettirdiklerini beyan etmişlerdir.. Hedza olarak birazdan aşağıda anlatılacak olan yöntemleri önermiyoruz; ancak bu metodların olduğunu bilmek açıkçası bizleri de şaşırttı…

 

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

Hurafe Batıl İnanç Sağlık ile ilgili bazı hastalıkların ne muayene olarak,ne de ilaç kullanarak tedavi edilemediğine inanılıyor.Bu hastalıkları yaşayan insanlar etraftan duydukları bilgilere göre hareket edip; etrafındaki veya tanıdığı hocalar yardımıyla, batıl inançlar yöntemiyle tedavi olmaya çalışıyor. Hedza olarak bu enteresan tedavi metotlarını sizler için araştırdık.Bakın neler çıktı neler..

*Uçuk(Herpes simpleks) Uçuk çıktığında, uçuk çıkan yere tahta kaşıkla vurulması;Büyümeden  yok olacağına inanılması.

*Siğil( İnsan papilloma virüsü)Siğili yok etmek için incir(yemiş) sütünün siğile sürülmesi ya da söğüt ağacının yaprağını,siğilin bulunduğu yere konulup dua okunması.

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

 

*Kurdeşen(Ürtiker)Ekmek fırınından kullanımı süren bir fırın süpürgesi alınıp,üç yol ağzı bir yer bulunarak,bu yol ağzı arasında süpürgenin üstüne binilerek(Cadı,Büyücü vs. gibi) üç gün üç tur atıp ”kurdeşen oldum ben” diye bağırılması.

*İt dirseği (Arpacık) Gözde arpacık çıktığında dua okunmuş su içerisine  eski metal para konur.Bu para
alınıp hastalık bulunan goze 2 3 kere sürülür, aynı zamanda uygulayan kişi dualar okur.

*Kabakulak (Epidemik Parotit) olan kişiye (Çocuklar için) dua okunarak kazan karası(Kazanın ateşle temas ettiği yerde bulunan kül misali tortu) sürülürdü.

*Yılancık, insanların belirli bölgelerinde ne yaparsa yapsın geçmeyen ağrıların tedavi yöntemlerindendir.
Tedavi için yılancıkçı denilen ocaklara gidilirdi.Bu ocakta(şifa dağıtılan yer) bulunan taş, ağrıyan bölgelerde gezdirilirdi.
Gezdirme devam ederken taş, mıknatıs gibi ağrı olan yere yapışır.Eğer yapışırsa o bölgede yılancık olduğu öğrenilir.
Sonra ocak başının önerdiği şekilde perhiz(diyet) yapılır ve tedavi olur maximum 7 günde geçer.

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

*Atlas, vücutta iri iri kırmızı şişkinlikler kızarıklıklar olması tabiridir. Atlas hastalığı tedavisi, bir kaptaki şekerli su veya pekmeze dua okunur.(bazı bölgelerde bal vs.)Sonra rahatsızlık olan yere duası ile sürülür.İpekli kumaş alınıp yakılır (meşale gibi). Rahatsızlık olan yer korkutulur.(Ateşle hafif hafif dağlanır)

*Bakır basma, vücutta oluşan yaraların tedavisinde halk dilinde verilen isimdir. Yaranın üstünde herhangi bir bez (kadife önerilir) örtülür.Bakır bir kap, ocakta ısıtılır ve o bezin üstünden dualar eşliğinde yaraya sürülür. (Ütülemek

gibi)

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

*Aydaş veya  Aydeş, çocuklarda belirli bir büyüm sürecinde kalan ve bundan sonra gelişme göstermeyen çocuklara verilen bir hastalık adıdır.Rahatsızlığı olan çocuk,büyük bir kazanın içine oturtulur.Sanki yemek pişirirmiş gibi büyük tahta kepçe ile karıştırılır. Bu yöntem farlı yerlerde farklı şekillerde uygulanmaktadır. Örneğin Beyşehir’e bağlı Çamlıca Köyü ve İzmir Çiğli Harmandalı Köyü (eski zaman)

Aynı zamanda çocuğun ailesi tarafından  aydaş aydeş yemeği dağıtılır. (bir nevi hayır yemeği) Çocuğun düzeleceğine inanılır. Hurafe veya batıl inanç olma olasılığı yüksek….

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

*Temra vücudun belli bölgelerinde özellikle sırt ve kollarda bulunan halka halka deri dökülmesine verilen addır.
Küçük bir noktadan büyür ve çoğalır.Bu tür yaraların geçmesi için ocak(tedavi veren yer) tarafından söğüt yada dut ağacı yaprağı (yaş dal yaprağı) dua eşliğinde hastalıklı kısımın etrafına gezdirilip sürülür.Sonra o yaprak bir duvar deliğine sokularak kuruması beklenir.Yaprak kururken vücuttaki yaralar iyileşir. (Duvar deliğindeki amaç, gizli kimsenin ulaşamayacağı bir yer olması, bulunduğu yerde kuruyup gitmesi amacı taşımaktadır)

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

Sizlere atlas hastalığı, aydaş, aydaş hastalığı, yılancık, kurdeşen, it dirseği ile hurafe ve batıl inanç arasında nasıl bir bağ olduğu hususunda bilgilendirmelerde bulunduk, bu bilgiler sağlık için gerçek bilgiler olmamakla birlikte kesin doğruluğu kanıtlanmamıştır.

Hurafe Batıl İnanç Sağlık yazımızı yararlı buldu iseniz buna benzer Soğuk Algınlığı yazımızada bakınız.

Hedza Moda Dekorasyon Yaşam ile ilgili güncel bilgiler için bizi Facebook ve Twitter sayfalarımızdan takip edebilirsiniz…

 

 

Hurafe Batıl İnanç Sağlık

 

Exit mobile version