Site icon Hedza

Kırmızı Rengin Tasarımda Anlam ve Etkileri

Kırmızı ve tonları, hem milletimiz için hem de bütün olarak ifade ettiği anlamıyla oldukça dikkat çekici ve özel bir renk kabul edilir.  Bu kadar anlamlı ve dikkatleri üzerine toplayan rengin tasarımda iletişimi arttırması, hem tasarımcılar hem de müşteriler için oldukça önemlidir. Çevremizde sıkça rastlanan bir renk olmasının yanı sıra ateş, sıcaklık, hararet gibi kavramları temsil eder. Kırmızı renk, insanları normalden daha hızlı karar almaya ikna eden ve liderliğin öncüsü bir renktir.

 

 

 

Kırmızı Rengin Kullanım Alanları

Kırmızı renk tasarımda çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Grafik tasarım açısından kırmızı rengin en çok yararlanılan sektör alanlarından birsi de yeme-içme ve gıda sektörüdür. Hemen hemen hepimizin bildiği üzere fastfood restoran zincirleri, lokantalar, şarküteri ürünleri ve yiyecekle alakalı birçok marka, kırmızının iştah açıcı ve yemek yeme isteğini körükleyen etkisinden faydalanmaktadırlar. Buna bir örnek vermek gerekirse MC Donald’s ve KFC gibi fastfood zincirleri kurumsal kimlik tasarımlarında kırmızı rengi tercih etmişlerdir.

 

                        

 

Kırmızı rengin tasarım açısından kullanıldığı bir başka önemli sektör ise enerji ve akaryakıt sektörüdür. Örnek olarak benzin istasyonu olan dev akaryakıt markası Petrol Ofisi, logo tasarımlarında ve diğer kurumsal kimlik çalışmalarında tercihlerini kırmızı renkten yana yapmışlardır. Kırmızı rengin enerjisinden ve gücünden yararlanan Red Bull, Vodafone, Türk Hava Yolları ve Shell gibi birçok dünya markaları da kımızı rengi tercih etmişlerdir.

 

 

                             

 

 

Kırmızı renk bir başka anlamıyla ele alındığında karşımıza aşkın ve sevginin rengi olarak karşımıza çıkar. Renk psikolojisinde kırmızı en güçlü duyguları temsil eder. Yeşil, mavi, beyaz gibi renkler huzuru ve sakinliği simgelerken, kırmızı ve tonları en sıcak renk olarak kabul edilir. Kırmızı ateşli bir ton olduğundan diğer tüm renklerle zıt çağrışımları vardır; tutku, aşk ve sevginin yanı sıra güç ve öfke gibi duygularla da bağlantılıdır.

 

 

Bir yönden, aşkın rengi olan kırmızı aslında insanlar tarafından negatif, tehlike taşıyan duygularla da ilişkilendirilebilir. Kırmızının aynı zamanda ateşin, kanın, zehirli veya tehlikeli hayvanların rengi olması olduğundan olabilir. Kırmızı, duygusal olarak oldukça yoğun bir renktir. Kırmızı kıyafetler kişileri daha canlı gösterir. Bazı durumda kırmızı kıyafet enerji ve güç mesajı gönderken aynı zamanda tartışmalara davet çıkarabilir. Ayrıca erotizmin ve aşkın vazgeçilmez rengi olarak gösterilir.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version