Site icon Hedza

Kitap Önerisi: “Dönüşüm”

Merhaba, sizlere okuduğum kitaplardan önermeye karar verdim. Bu yazımızda da olacağı gibi, her ay için değerli eserlerin analizini yaparak sizlere sunmak istiyorum. Her ay bir kitap okumak siz de büyük dönüşümleri sağlayacaktır, fikirlerinizde, diksiyonunuzda önemli gelişmeler yaşayacaksınız. Dönüşüm demişken bu ay ki kitabımız Franz Kafka’nın eseri “Dönüşüm”. Siz de her gün birkaç sayfa okuyarak hayatınızda büyük değişimler yaşayabilirsiniz.

Kafka bu eseri 1915 yılında yayımlanmıştır. Anlatımındaki ustalığı ve betimlemeleriyle kitabın büyüsüne hemen kapılacaksınız. Kitabımızın ana karakteri Gregor Samsa. Bir sabah dev bir böcek olarak uyandığınızı düşünebiliyor musunuz? İşinden nefret eden Gregor Samsa, pazarlamacı olarak çalışmaktadır. Sabah bir böcek olarak uyandığında bile aklındaki tek sorun çalışamaması olacaktır, çünkü ailenin geçimini o sağlamaktadır. Babasının patronuna yüklü miktarda borcunun olması onu kaygılandırmaktadır. Bu aslında onun esaretinin yansımasıdır. Onun böceğe dönüşmesinden sonra kız kardeşi ve babası çalışmaya başlayacaktır. Bu hikaye sorumlulukları altında benliğini yitiren bir insanın öyküsüdür.

DEĞİŞİM Mİ, DÖNÜŞÜM MÜ?

Orijinal adı “Die Verwandlung” olan bu dünya klasiğinin dilimizdeki bazı çevirilerinde “Değişim” sözcüğünün de tercih edildiğini görüyoruz. Değişim ve dönüşüm aynı anlamda değildir. Değişim, bir süre içersindeki değişimleri ifade eder lakin dönüşüm de ise köklü bir değişimden söz edebiliriz. Değişim yaşayan birinin eski haline dönmesi yatkınlığı vardır, dönüşüm de ise bu mümkün değildir. Öykü de ise değişim sürecini en belirgin şekilde yaşayan ise Gregor’un kız kardeşi Greta’dır. İlk başlarda Gregor’la ilgilenen, çok iyi davranan Greta. onun ölmesi gerektiğini  söyleyen ilk kişi olacaktır.

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR

Her şey değişir, insanlar değişir, zaman geçtikçe değişim kaçınılmaz hale gelir. Bugün sensin ama yarın ki aynı sen olmayacaksın. Elbette bir sabah böcek olarak uyanmayacaksın, ama sistemin dayatmaları, hayat şartları, etrafındaki insanlar seni dönüştürecek. İlk önce kendini önemse, istemediğin bir hayatı yaşama, bu hayat senin. Dün melek olan bugün şeytan, pragmatist insanlar altında ezilme, insanlar dönüşüyor. Değişme demiyorum, iyileştirmeler olsun hayatında ama benliğini asla yitirme.

Exit mobile version