Site icon Hedza

Mavi Rengin Tasarımda Anlam ve Etkileri

Mavi rengiyle birlikte birçok rengin doğadan aldığı anlam ve etkileri bulunmaktadır. Renklerin anlamlarını sadece psikolojik olarak ele almak eksik olabilir çünkü renklerin insan üzerinde uyandırdığı duygular insandan insana değişebileceği gibi kültürden kültüre göre de değişmektedir. Her rengin hem doğada, hem insan psikolojisi üzerinde, hem kültürde ve hem de dinsel olarak anlamları bulunmaktadır.

Mavi, soğuk tonlu bir renk olmasına rağmen insan üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Sakinlik, huzur ve sonsuzluk gibi kavramları temsil eden mavi rengin sırrını ilk çağlardan bu yana çözmeye çalışan insanoğlu, Sümerlerden başlayan araştırmalar ile rasathanelerin kurulmasına ve mavi gökyüzünün incelenmesine öncülük etmişlerdir. Ancak mavi rengin sırrı tam olarak çözülememiştir çünkü var olduğundan beri insanlar gökyüzünün ucu bucağının bulamadığı için kesin ve net bir yanıt alamamıştır. Ucu bucağı olmayan gökyüzünün mavi rengini almasından dolayı insanlar üzerinde sonsuzluk hissini uyandıran bir renk olmuştur. Mavi rengin anlamı ve etkileri sadece sonsuzluk ile sınırlı değildir. Ferahlık ve açıklık hissini de uyandırır.

Mavi rengi güven verici renklerin öncülüğünü yapar. Güvenlik şirketleri, bankalar ve hastaneler gibi bazı kurum ve kuruluşlar pazarlama alanında mavi rengin güven verici hissiyatından yararlanmıştır. Bu alandaki kuruluşların logoları ve kurumsal kimlik tasarımları genellikle mavi rengi üzerine tasarlanmıştır.

Kırmızı rengin aksine mavi renk insanda yeme isteğini azalttığı için diyetisyenler tasarımlarını buna bağlı olarak mavi üzerine kurmuştur. Gıda sektöründe; fastfood, restaurant gibi yerler tasarımlarından mavi rengini kullanmazlar tabii renklerin anlamları ve etkileri konusunda bilinçliler ise.

Mavi rengin en önemli etkilerinden biri ise çok uzaktan bile bakıldığında fark edilebilen bir renk olmasıdır. Mavi insanlara güven verdiği kadar da ciddiyetin de temsilcisidir. Büyük kurumsal firmalar kimlik tasarımlarında mavinin bir yandan güven verici bir yandan da ciddiyetlerini insanlara yansıtabilmek adına genellikle mavi rengi kullanırlar.

 

Exit mobile version