Site icon Hedza

Mor Rengin Tasarımda Anlam ve Etkileri

 

Ortaçağ Avrupası’nda kraliyetin ve asillerin en önemli rengi olan mor, diğer renklere kıyasla belki de en özel renktir. O dönemde asiller, krallar ve kraliyet ailesine mensup kişiler giysilerinde, evlerinde ve eşyalarında sıkça kullandıkları için zenginliği, gücü ve ihtişamı temsil eder. Bir varsayıma göre de insanlar, kralların ve soyluların doğa üstü güçleri olduğunu düşünen büyücülerin rengi olduğuna inanılmaktadır.

Mor rengin ortaya çıkışında bir rivayete göre; Tunç Çağı’nda Fenikeliler’in, Akdeniz ticaret yollarına hükmedip denizler üzerinde hakimiyetlerini kurmalarıyla, deniz salyangozu cinsi olan Murex salyangozlarıyla renk çeşidi elde etmek için kullanabileceklerini keşfetmişler ve salyangozun kendini korumak için salgıladığı mukustan mor rengi elde etmeyi başarmışlardır. Böylelikle mor renkli boyalar üreten Fenikeliler boya ticaretine öncülük etmeye başlarlar.

 

Mor rengin insan üzerindeki etkilerine değinecek olursak, sinirler üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olmasından başlayabiliriz. Mor rengin papatya çayı etkisi yaratmasının yanı sıra aynı zamanda da bir belli başlı ruh hastalıklarının da tedavisine yardımcı olmak için kullanılır.

Mor rengin insanlar için anlamından ve etkilerinden bahsettikten sonra tasarım açısından ele aldığımızda; mor renk, kadınlara yönelik hizmet ve ürünlerin kimlik tasarımlarında daha çok kullanılır. Çerçeveyi daha da genişletecek olursak pazarlama iletişimi açısından da bir değerlendirme yapmak yerinde olacaktır. Mor rengin vermiş olduğu zariflik ve güç insanların dikkatini çekmekte ve verilmek istenilen mesajı kolaylıkla iletebilmektedir. Mor renk tasarımlarda genellikle harekete geçirme etkisi yaratmaktadır. İndirim kuponu ya da web sayfalarında çıkan yönlendirmelerde de kullanılmaktadır. Mor renk, tasarımı daha güçlü ve kaliteli hale getirir. Mor rengin insanlar üzerinde pozitif ve rahatlatıcı bir etkisi olduğu için güvenilir ve doğru bir tasarım için ideal seçim olacaktır.

 

                 

 

Exit mobile version