Site icon Hedza

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi

Muhabbet kuşları meraklı, cana yakın ve ilgiyi seven canlılardır. Yeterli ilgiyi gösterdiğinizde kendilerini ailenizden biri gibi görmeye başlarlar. Yalnız ve ilgisiz kaldıklarında size küsüp tavır yaparlar. Muhabbet kuşları narin hayvanlar oldukları için bakımları özenli bir şekilde yapılmalıdır. Vücutları ince ve hassas olduğu çok nazik ve dikkatli davranılmalıdır. Yüksek sesli ortamlardan rahatsız olur ve korkarlar.

Muhabbet kuşlarının ortalama yaşam süresi 6 ile 8 yılları arasında değişir. Ancak bakımsız ve ilgisiz kalmaları takdirde bu süre kısabilir. Kuşunuzun kaliteli bir yaşama sahip olması sizin elinizdedir. Muhabbet kuşlarının yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekmektedir ve bunun için çeşitlilik önemlidir. Tohumlar, yağ oranı yüksek besinler olduklarından sadece tohumla beslemek doğru değildir.

 

BESLENME

 

Pelet Yemler

Özellikle yurtdışında kullanımı daha yaygın olan pelet yemler; kuşlar için faydalı meyve sebzelerin ve tohumların sıkıştırılmış halidir. Market yemlerine göre daha besleyici ve sağlıklıdır. Normal yemlerle kıyaslandığında pelet yemler, çok daha doyurucu ve tok tutma özelliğine sahiptir.

 

 

Meyve ve Sebzeler

Muhabbet kuşlarının beslenmesi açısından taze meyve ve sebzeler önemli  bir etkendir. Elma, erik, havuç, kırmızı pancar, biber, maydanoz, brokoli, ıspanak ve mango gibi besinleri çiğ olarak verebilirsiniz. Meyve ve sebzeleri 2 saat sonra kafesten almalısınız. Kuşlarınıza asla salatalık, portakal, soğan, sarımsak, çiğ patates, kafein, asitli ve şekerli içecekler, yağlı ve baharatlı yiyecekler vermemelisiniz.

 

Yumurta

Protein ve kalsiyum açısından zengin olan yumurtayı muhabbet kuşlarınız için haşlayıp verebilirsiniz. Kuşlar için yumurta, protein açısından önemli bir temel besin kaynağıdır. Muhabbet kuşunuzun büyüyüp gelişmesinde ayrıca tüy ve yuvala döneminde önemli bir besindir.

 

 

Kuş Kumu

Muhabbet kuşlarının sindirimi kursaklarında başladığından aldığı besinler kursakta öğütülerek, mide işlevi gören taşlıklarına iner. Kuşların besinleri sağlıklı bir şekilde öğütmeleri için doğal ve organik içeriğe sahip olan kuş kumunu tüketmelidirler. Sadece sindirimi kolaylaştırmakta değil, bağışıklığını da destekleyen kuş kumları sağlık kalitelerini arttırır.

 

 

Mürekkep Balığı Kemiği ve Mineral Blok

Mürekkep balığı kemiği ve mineral blok, kuşunuzun başka besinlerden alamayacağı mineralleri, magnezyum, demir, sodyum ve kalsiyumları içinde barındırır.  Kuşların gaga ve tırnak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Mürekkep balığı kemiği, yumuşak ve ince tarafı kafesin içine bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Kuşunuzun ilgisini çekmediği takdirde rende ile toz haline getirip vereceğiniz mamanın veya taze meyve sebzelerin üzerine döküp tüketmesini sağlayabilirsiniz.

 

Su

Muhabbet kuşları suyu seven canlılardır. Kuşlarınıza verdiğiniz suyu günlük olarak değiştirilmeli ve suluğunu temiz tutmalısınız. Suluğu temizlerken asla kimyasal temizleyiciler kullanmamalısınız. Kabı sadece su ve sirkeyle temizlemeniz yeterli olacaktır.

 

 

Exit mobile version