Site icon Hedza

Orta Çağ: Cluny Tarikatı

Cluny Tarikatı’na Giriş

Cluny Tarikatı, 11 Eylül 910 tarihinde Wilhem I. Aquistanien ve Graf Macconais tarafından Benedikt Manastırı’ndan aldığı izin belgesiyle bağımsızlığını ilan etmiştir. Benedikt tarikatına ait manastırlar içinde, sıkı kurallarıyla ve kesintisiz dua, ayin ve yakarışlardan oluşan liturjiye karşı farklı ve yenilikçi manastır düzenleri geliştirmiştir.

 

Cluny Tarikatının Esasları Nelerdir ?

Haçlı Seferleri’ndeki Rolü

Fransa’da başlayıp Batı Avrupa’ya yayılan bu tarikat, dinine bağlı Hristiyan toplumlara yönelik kutsal sefere yönlendirici hareketleriyle Hristiyan dünyasına yeni bir dinamizm getirmiş, Hazret-i İsa’nın savaşçıları olarak kendilerini gören ve Müslümanları ortak düşman olarak gören tarikat şövalyeleri ve dağılmış Hristiyan gruplarını beraber karşı faaliyetlerde bulunmaya teşvik ediyorlardı. Bir araya gelen Hristiyan halkları ise hızla savaşa girmeyi ve bunun karşılığı olarak günahlarının bağışlanmasını arzuluyorlardı.

 

 

Reform Hareketi

Cluny Tarikatı, kilise üzerindeki politik etkilere karşı çıkabilecek bir konuma yükselerek olduğu dönem içerisinde yerini sağlamlaştırdı. O dönemde kilise, insanlara umut veren, öteki dünya yaşamları için ışık tutan tek yerdi. Cluny reformcuları, kilisenin rahiplerinin yegane lideri ve yaşam partneri olduğunu öne sürerek, ruhban sınıfını hem krallardan hem de eşlerinden bağımsızlaştırmak amacıyla adımlar attılar. Cluny Tarikatı, 9. yüzyıl sonlarında Papalık tarafından reformun onayını alınca döneminin altın çağını yaşadı.

 

Cluny Tarikatı Manastırı (Cluny / Fransa)

Cluny Tarikatı, dini bir tarikat olmaktan çok ekonomik ve siyasi bir yapılanma haline gelme çabası içinde olduğu görülmüştür. İnsanların içinde bulundukları çaresiz durumdan faydalanarak dini hislerini suistimal ederek acımasızca hedeflerine ulaşmaya çalışmışlardır. İnsanların Haçlı Seferlerindeki hareketleri, Cluny Tarikatı’nın başarısının kanıtı niteliğindedir. Tarikatın ilerleyen yıllarına doğru ortaya çıkan yolsuzluklarla bir düşüş sürecine girerek yıkılmıştır.

 

Okuduğunuz için teşekkürler!

Exit mobile version