Site icon Hedza

Şaheser Muz ile Mizah Show Akımı

Bildiğiniz üzere son zamanlarda bir muz davasıdır dönüyor. Neler olup bitmiş hemen anlatıyorum.

Mizahi yönüyle tanınan İtalyan sanatçı Maurizio CATTELAN’ın ‘Komedyen’ adını verdiği, soloteyple bantlanmış gerçek bir muzdan oluşan eseri 4 Aralık 2019 tarihinde çağdaş bir sanat galerisi olan Perrotin Art Basel Miami’de 120 bin dolara satılınca gündem olmuştu. Üç adet ürettiği eserlerin ikisi 120 bin dolara alıcı buldu.

 

Bir başka  sanatçı olan David DATUNA muzu yedi ve ‘Aç Sanatçı’  adını verdiği eylemini “Cattelan’ın eseri çok lezzetliydi” diyerek sosyal medya hesabından duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde ise sanat eserini alan çift konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Billy ve Beatrice COX çifti, Page SİX’e yaptığı açıklamalarda, kararlarının arkasında durdu. Billy Cox, “Eserin sanat ve toplumumuz hakkında yarattığı tartışma sonrası onu almaya karar verdik. Risk aldığımızı biliyorduk ama nihayetinde Cattelan’ın muzunun ikonik bir tarihi nesne olacağını hissediyoruz” dedi. Eseri ünlü sanatçı Andy WARHOL’ın “Campbell Çorba Konserveleri” eseriyle karşılaştıran çift, bu eserin de ilk zamanlarda komik karşılandığını belirterek “Eseri sanat dünyasının tek boynuzlu atı olarak gördük ve onun  sonsuza kadar kamuya açık olmasını sağlamak, tartışmalarını devam ettirmek ve kamusal alanda süresizce düşünceleri ve duyguları kışkırtmak için onu satın aldık” ifadelerini kullandı. Eseri bir müzeye bağışlamayı düşündüklerini söyleyen çift, muzun çürüme ihtimaline karşı iki günde bir değiştirdiklerini söyledi. Tartışma başlatmayı hedefleyen çift amacına ulaşmış gibi görünüyor, çoğunluğun mizahını yaptığı sanat eserini, benimseyen, savunan bir kesim de mevcut. Sosyal medya bu konuda ikiye ayrılmış durumda.

Çok konuşulan duvara bantlanmış muz eser ülkemizde de mizahsal açıdan gündeme oturdu hatta Nusret GÖKÇE duvara pirzolayı bantlayıp 1 milyar 250 milyon dolar fiyat biçti.

 

 

 

 

 

 

 

Diyarbakırlı ressam Gökhan Aslan da duvara bantlanmış salatalık kullanarak ‘Dünyanın Kazığı’ adlı bir çalışma yaptı.

 

 

 

Mizah Show akımına bazı belediyeler de katıldı. Kimi eleştirdi, kimi savundu. İşte o paylaşımlar:

Exit mobile version