Site icon Hedza

Sapyoseksüel Olmak

Birini beğenmek adına farklı unsurlar ilgimizi çekmektedir. Görünüşü, espri anlayışı, karakteri, gülüşü gibi özellikler gibi zeka da fazlaca etkilemektedir. Kimi kişiler için kişinin zeki olması önceliktir. Eş adayı olarak baktığımız kişilerde zeka unsuruna çok dikkat etmekteyiz. Bunda dünyaya getirilecek çocuğun da etkisi vardır. Burada ise sapyoseksüellik dediğimiz kavram öne çıkmaktadır. Bugün sizlere günümüzde çok karşımıza çıkan, özellikle sosyal medyada çok denk geldiğimiz ‘sapyoseksüel’liği anlatacağım. Sapiens latince bir kelime olup anlam olarak akıl yürütebilmek, sexualis ise tahrik edici anlamına  gelmektedir. Sapyoseksüel, zekayı en tahrik edici unsur olarak gören kişilere verilen addır.

Birbirlerini anlamak, ortak düşüncelere varmak, birbirine bir şeyler katmak, öğrenmeye açık olmak, bir şeyler paylaşmak ilişkiyi canlı tutacaktır. Günümüzde gördüğümüz üzere çiftler “Olmuyor, şu konuda anlaşamıyoruz, beni hiç anlamıyor” gibi cümleler kurarak aslında birbirlerini çok sevdiklerini söylemelerine rağmen ilişkilerini yürütememektedir, işte bu yüzden iyi bir ilişkiye sahip olmak istiyorsanız çiftler arasında ortalama 20 IQ fark olmalıdır, zeka düzeyleri arasında uçurum kadar fark olan kişilerin ilişkileri yürümez, yürüyormuş gibi yapar. Sevgi anlaşmak değildir demişler ama iyi bir ilişkinin temelinde iyi bir iletişim yatmaktadır, anlaşmak olmadan olmaz.  Peki sapyoseksüel olduğunu söyleyen insanlar gerçekten zeki insanlardan mı hoşlanır yoksa konuşma ve davranışını zekice bulduğu insanlardan mı hoşlanır? Sapyoseksüelliği, kişinin zeki olduğunu düşündüğü kişilerden etkilenmesi olarak özetleyebiliriz. Kendine en uygun davranışları sergileyen, mantıklı bulduğu konuşmalardan etkilenen kişilerden hoşlanır.

California Üniversitesi’nde Sapyoseksüel olduklarını iddia eden insanlar üzerinde araştırma yapmışlar. Bu insanları birbiriyle oturup sohbet etmeleri için bir süre yalnız bırakmışlar. Genel olarak daha çok kişi tarafından hoşlanılan insanların iq seviyeleri incelendiğinde toplumun genelinin %90’ından daha zeki olanlar, yani 120-135 seviyesindekiler daha ilgi çekici. %99 daha zeki, yani 135 puan ve üstü kişiler kesinlikle ilgilerini çekmemiş olduğu saptanmış. Ayrıca insanlar çoğunlukla kendilerinden iq seviyesi %15 fazla olanlara kadar hoşlanıyor. İnsan kendinden daha zeki olanlara katlanamıyor. Dolayısıyla bu yüzden en büyük oranı hala %50’sinden daha zeki olan yani ortalamanın üstündeki insanlar tutuyor. Yani IQ seviyesi 100-120 olanlar. Ortalama bir insansanız ve güzel konuşuyorsanız herkesten daha şanslısınız.

Sapyoseksüel olduğunuzu nasıl anlarsınız?

 Sapyoseksüller karşılarındaki insanın zekasından tahrik olabiliyorlar. Diyelim ki çok yakışıklı ya da güzelsiniz. Zekanızla bunu destekleyemiyorsanız bir sapyoseksüelin ilgisini çekemezsiniz. Ya da şu ana kadar okuduklarınızdan sapyoseksüel olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Zeki insanlardan etkileniyorsanız siz de bir sapyoseksüel olabilirsiniz. Ancak sapyoseksüel olup olmadığınızdan emin olmak için şu özellikleri taşıyıp taşımadığınıza bakabilirsiniz:
Exit mobile version