Site icon Hedza

Sarı Rengin Tasarımda Anlam ve Etkileri

Sarı renk denildiğinde belki de ilk aklımıza gelen, dünyamızı ısıtıp aydınlatan, canlıların hayatlarına devam etmesinin en büyük etkenlerinden biri olan güneş aklımıza gelir. Sarı, canlıların yaşamını sürdürmesini sağlayan dünyamız için oldukça önemli güneşin simgesidir diyebiliriz. Güneş aklımızda yaşam, güç ve enerji kavramlarını çağrıştırır. Sarı renk, enerji verdiği için dikkat çekici renklerin arasındadır ve fark ettiyseniz gündelik hayatımızda sarı rengin bu özelliklerinden sıkça yararlanılır.

 

     

 

Yoldaki yaya geçitlerinin üstünde bulunan çizgilerin sarı olması, trafik ışıklarında dahil kullanılan sarı renginin dikkat çekici olduğundan dolayı kullanıldığının kanıtıdır. Sarı, hareket ve enerji kavramlarını çağrıştırdığı için trafik lambasındaki sarı yer alması araçların hareket edeceğini sürücülere belirten bir renktir. Sarı insanlara mutluluk veren bir renktir ve genelde sarı rengi seven insanlar kendisiyle barışık ve mutlu insanlardır. Sarı rengin bir diğer anlamı da hüzündür çünkü sonbaharda dökülen yaprakların rengi sarı ve tonlarıdır. Aslında sarı renk bir yandan enerjiyi ve yaşamı temsilerken bir yandan da hüzün ve melankoliyi temsil etmektedir.

 

     

 

Sarı rengin dikkat çekici özelliğinden bahsettiğimize göre marka, pazarlama ve reklamcılık açısından da sarının bu özelliğinin kullanıldığını ve önemli olduğuna da değinmekte fayda var. Sarı renk dikkatleri anlık olarak üstüne çeker ve bu özelliğiyle diğer renklerden ayrılır zaten birçok marka, reklam ve tasarımlarda kullanılmasının sebebi de anlık olarak dikkat çekmesi özelliğinden faydalanmak içindir. Sarı renk tasarımda dikkatleri anlık olarak dikkatleri çeker algısı aslında biraz da geçicilik kavramına göndermede bulunur. Bir yandan avantajları bulunurken dezavantajlarını da içinde barındırmaktadır. Bu anlamda,  hemen hemen hiçbir bankanın (istisnalar olabilir) logo ve kurumsal kimlik tasarımlarında sarı rengi kolay kolay göremezsiniz. Fastfood ve restaurantların çoğu ayrıca trafikte yüzlerce arabanın içinden ayrılan ve dikkatleri üstüne çeken taksilerin sarı olması hem dikkat çekici hem de geçicilik özelliğinden dolayı tasarımlarında sarı renge yer verirler.

 

     

 

 

 

Exit mobile version