Site icon Hedza

Son Yılların En Çok Okunan Kitabı

Gece Yarısı Kütüphanesi – Matt Haig

Gece Yarısı Kütüphanesi 2020 yılında Goodreads Ödülleri oylamasında “Yılın En İyi Romanı” seçilmiş olup 42 farklı dile çevrilip tüm dünyada ses getiren kitap, Domingo Yayınları tarafından ilk olarak Türkiye ile buluşturuldu.

Gece Yarısı Kütüphanesi yaşam ve ölüm arasında bir kütüphanedir. Nora, hayatındaki her şeyin ters gittiği bir dönemdedir. İşten kovulmuş, kedisini kaybetmiş, erkek kardeşiyle araları bozuktur ve tüm ailesini kaybetmiştir. Saatin tam 23:22’yi gösterdiği zamanda yaşamanın bir anlamı olmadığını düşünür ve intihar etmeye karar verir. Nora, bu karardan 38 dakika sonra kendini Gece Yarısı Kütüphanesi‘nde bulur. Her yerin sonsuz kitaplarla dolu olduğu bu kütüphanede tüm kitapların kapağı yeşil renktedir. Yazar, kitapların aracılığı ile  paralel zamanda yaşayabileceği başka bir hayatı deneme şansını verdiğinin metaforunu yapmıştır.

Nora, pişmanlıklarla dolu bir karakterdir. Kütüphanenin kendisine sunduğu bu uçsuz bucaksız evrenlerdeki tüm yaşamları deneyimlemeye başlar ve deneyimledikçe birçok soruyla karşı karşıya kalır; başarının, mutluluğun, aşkın ve her şeyin onun için gerçekten ne anlama geldiğini anlamış olur. Nora’nın hikayesi, hayatta bir amacı olmadığını ve ölmeyi düşünen bir insanın ruh haliyle başlarken, hikayenin devamında hayatta gerçekten ne istediğini fark etmesine tanık oluyoruz. 

Kitaptaki diğer karakterler, Nora’nın hayatındaki tüm varyasyonlarıyla ve küçük gördüğümüz tüm kararların aslında hayatımızın seyrini nasıl tamamen değiştirebileceğine dair harika bakış açılarını görmemizi sağlıyor. 

Yazar, kitabı ana karakter Nora’nın hayat yolculuğunun hikayesi olarak okurlara sunmuştur. Olay örgüsünün okuyucular tarafından kolay sindirilmesi ve ilgi çekici bulunması için mükemmel bir dilde yazılmıştır. Kitap bir an durup hayat hakkında, içten içe gerçekten ne istediğimiz hakkında düşünmemizi sağlayan bir nevi rehber olabilir.

Exit mobile version