Bazen hayatın kaosunda kendimizi kaybetmiş hissederiz. Bedenimiz kadar zihnimiz de yoruluyor. Sadece kendi kendimize kalmak istediğimiz anların sayısı oldukça fazladır. Aslında bu zamana kadar birçoğumuzun yaptıkları somut dünyaya yönelik. Peki kendimiz için, gerçek benliğimiz için ne yapıyoruz? İşte ben de bunları sorgularken zen felsefesiyle tanıştım. Bugün sizlere bir yaşam tarzı olan zen felsefesinden bahsedeceğim.
ZEN FELSEFESİ NEDİR?
“Zen, insanın kendi iç varlığını ve iç yapısının derinliğini görebilme sanatıdır, bağımlılıktan özgürlüğe götüren yoldur,” demiştir D.T.Suzuki. Zen felsefesinin ana öğretisi iyi, erdemli bir insan olmaktır. Zenin temelinde meditasyon vardır, farkındalık ve iç gözlemle sezgisel bir bilgeliğe ulaşıyorsunuz. Öğreti, bu dinginliği hayatınıza geçirmenizle başlayacaktır. Hayatın karmaşasında zenin dinginliğini bulabilirsiniz.
Thich Nhat Hanh, Zen’i şöyle özetliyor: “Zen, genel anlamıyla farkında ve odaklı bir zihin; yapmacıklık ve sunilik yerine doğallık ve sadelikten oluşan disiplinli bir hayat, “ben” odaklılık ve saldırganlık yerine dünyanın ve kendinin iyiliği ile şefkatle meşgul ve kaygılı bir yaşam demek. Kısacası, tabiatla sürekli çatışma halinde değil, onun doğal düzeniyle uyum içinde yaşamak demek”
Zeni hayatımıza nasıl katabiliriz?
- Hayatınızdaki fazlalıklardan kurtulun, olabildiğince en sadeliğe ulaşın. Sizi mutsuz eden, gereksiz gördüğünüz her şeyi hayatınızdan silin.
- Yapaylıktan uzak durun. Her şeyin en doğal hali her zaman daha iyidir. Sağlıklı beslenin, paket ürünleri tüketmemeye özen gösterin. Kendi doğallığınıza yönelin.
- Bir şeyi yaparken sadece o işe odaklanın, onun tadına varın. Resim yapıyorsanız sadece resim yapın, sevdiklerinize vakit ayırıyorsanız sadece onlarla ilgilenin.
- Sakinleşmeye yönelik vakit ayırın. Kitap okuyun, yürüyüş yapın, müzik dinleyin, meditasyon yapın, zihninizi dinlendirin.
- Vaktinizi önceliklerinize göre değerlendirin. İşleriniz için belli süreler belirleyin, daha çok vaktinizin kalacağını göreceksiniz.
- Acele işe şeytan karışır demiş ya atalarımız, bir işi yaparken yavaşça yapın, hata payı da ortadan kalkacaktır hem de stressiz, kafayı yemeden işinizi tamamlamış olacaksınız.
- Meditasyon yapın. Zihniniz temizlenecek ve hayatın karmaşıklığından uzaklaşacaksınız.
- Bu dünyada sürekli bir rekabet içerisindeyiz, bencillik yapmayın, insanlara yaklaşımınız ayırıcı değil birleştirici olsun.
- Başkaları için de bir şeyler yapın.
ZEN MEDİTASYONU NASIL YAPILIR?
Zen meditasyonunu gerçekleştirmek için öncelikle kendinize meditasyon yapacağınız bir alan seçmeniz gerekir. Bu alanı seçerken alanı her yönden incelemelisiniz. Sizi rahatsız edecek bir durum ile karşılaşmamak için farklı yönlerden meditasyon yapacağınız alanı kontrol etmelisiniz. Zen meditasyonu farklı duruşlar eşliğinde yapılır. Bu meditasyonda duruş önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden duruşunuza önem göstermeniz gerekir. meditasyon sırasında kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda bulunmalısınız. Rahatsız hissettiğiniz bir yerde meditasyon yapmak sizi oldukça zorlar ve meditasyonunuzun amacına ulaşmasına engel olur.
Zen meditasyonunu gerçekleştirirken farklı duruş yana asanalardan yararlanırsınız. Meditasyonu yarım lotus ya da tam lotus oturuşlarını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kendinizi bu oturuşları gerçekleştirecek kadar esnek bulmuyorsanız zaten diz çökmesini kullanabilir ya da sandalyeye oturabilirsiniz. Zazen oturuşu yuvarlak ve kalın olan bir minder üzerine oturularak gerçekleştirilir. Özel olarak üretilen bu minderin asıl amacı kalçalarınızı yüksek tutmak ve dizlerinizin yere değmesini sağlamaktır. Bu şekilde oturan kişiler esnek olmasalar bile meditasyon için gerekli olan oturuşu gerçekleştirmiş olacaklardır. Bu minderlere zafus ismi verilir. Zafus 13-14 inç olarak satılır. Yarım Lotus Pozisyonu, bir ayağınızı uyluğunuzun üzerine koyarken diğer ayağınızı uyluğun alt kısmına koyun. Bu duruş zen meditasyonuna yeni başlayanlar için rahatsız ya da saçma gözükebilir. Ancak meditasyonun tam olarak işlevini yerine getirebilmesi için meditasyon için gerekli olan oturuşları gerçekleştirmeniz gerekir. Zen meditasyonu için pozisyon aldığınızda vücudunuz dik ve dengede olmalıdır. Bu yüzden öne ya da arkaya doğru kendinizi eğmemeye özen gösterin.
Zen meditasyonu sırasında nefes oldukça önemlidir. doğru nefesi alarak meditasyonunun amacını yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. meditasyon sırasında sizi huzursuz edecek duygu ve düşüncelerin içerisine girmemelisiniz. Meditasyon sırasında nefes alış verişleriniz belirli aralıklar ve düzen içerisinde gerçekleşmelidir. Nefes alış verişlerinizi eğitmeninizden aldığınız tüyolar ile geliştirebilirsiniz. Zen meditasyonu ruhu arındırır ve dinlendirir. Ruhun içerisinde yer alan negatifliklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Meditasyonun en önemli noktalarından bir tanesi de gözlerdir. Meditasyon süresince gözlerinizi açık tutmanız gerekir. bu sayede uyuşukluk hissi yaşamaz meditayon dışında başka düşüncelerin içerisine dalmazsınız. Bir soto dojoda yani meditasyon salonu içerisinde dikkat dağınıklığını önlemek ve çevrenizdeki şeylerden rahatsız olmamak için yalnızca duvara bakmanız size önerilir. Bu öneriyi evinizin içerisinde de gerçekleştirebilirsiniz. Meditasyon sırasında elleriniz ve kollarınız da birbiri ile uyumlu olmalıdır. Meditasyon yapmak için öncelikle sol elinizi sağ tarafınıza yerleştirin. Daha sonrasında baş parmaklarınızı birleştirerek oval bir şekil oluşturun. Baş parmaklarınızın uçları birbirine hafifçe değerken ellerinizin için gökyüzüne doğru bakmalıdır. Bilekleriniz uyluklarınıza dayanırken ellerinizin kenarı göbeğinize dayanmalıdır. Bu sırada omuzlarınızı da rahat ve serbest bırakmalısınız.
Bilgi insana acı verebilmektedir. Ancak her şeye rağmen; her koşulda hayatı bilerek yaşamanın, bilemeden yaşamaktan çok daha anlamlı olacağı düşüncesindeyim. Ve yaşama anlam katmak; yolda olmak, yolcu olmak ve yol almaktır…