Site icon Hedza

Televizyon Gerçekten Aptal Kutusu mudur?

Televizyon ilk kez icat edildiğinde çok büyük bir buluş olarak görülüp halk tarafından beğeniyle karşılandı. Bu olay 1923 yılında yaşandı ve bundan yarım asır sonra bir felsefe atıldı ortaya: ”Televizyon aptal kutusudur.” Peki bir zamanlar insanların son teknoloji olarak görüp evlerinde, masa başlarında hayalini kurdukları bu ekran kutusu, şimdilerde neden neredeyse bir akım olarak ortaya çıkan ”Ben televizyon izlemeyi tercih etmiyorum” imajına dönüştü? Bu gün bu konuyu Hedza ekibi olarak açıklığa kavuşturacağız.

Televizyon, ilk icat edildiği dönemde İngiltere’de sadece ülke haberleşme aygıtı olarak kullanılmış, ancak İkinci Dünya Savaşı sıralarında provokasyon aletine dönüşerek yalan ve doğru kaynaklarla devlet vatandaşlarını karşı devletlere kışkırtmak ve savaşı meşrulaştırmak için kullanılmaya başlamıştır. Zamanla dünyaya yayılan ve yerleştiği ülke medyasında reklam ve reklamcılığı da geliştiren televizyon, bilgi almak için ilk kullanılmaya başlandığında aslında sigaranın yararlarını öneren doktor reklamları gibi aldatmacanın bol olduğu medyatik bir araca dönüşmüştür. Bu dönüşüm fark edilmeye ve fark edildikçe de antipatik bir olgu haline gelmeye başlamıştır. Sonraları zaman geçirmek ve özünde para kazanmak için çeşitli dizi ve filmler çıkmış, medyanın eğlence kartı da başarılı olarak çoğu insanı avucunun içine almaya başlamıştır. Zaman zaman gerçekten faydalı bilgiler de veren fakat tıpkı internet gibi faydası olan bu bilgilerin çok ama çok az olduğu televizyon ve özünde medya, doğurduğu antipatiyle bilgiye aç olan ve bilgi edinmek için çeşitli yollar kullanan insanları kendinden oldukça uzaklaştırmıştır. Sonuçta güven kolay kazanılan bir olgu değildir ve bir kere kaybedilirse bir daha asla kazanılmaz.

Günümüzde bu seviyeleri fazlasıyla aşan ve her devletin kendi özerk medya kuruluşu ve hatta kültürüne sahip televizyon, halkı istediği yöne çekebilecek kontrole sahip bir cihaza dönüşmüştür. Aptal kutusu denmesinin sebebiyse boş zamanı bilgi yönünden boş bir programla, boş bir kutuya bakarak geçirmekten kaynaklanmaktadır. Yani televizyon gerçekten aptal kutusudur, bu kutunun aptal kutusu olmasının en büyük sebebiyse araştırma yönünden oldukça kısıtlı olmasıdır. Sonuçta kanal sahiplerinin belirlediği bir program listesinden dışarı çıkmanız imkansızdır fakat internet böyle değildir. Bilgi çöplüğüne dönüşmüş bile olsa internet hızlıdır, günceldir, komplikedir yani seçim hakkınızın olduğu çok bazlı sistemlerden oluşur.

 

Sonuç olarak Google büyüktür dünya televizyon kanalları diyebilme imkanımız var. Hem bilgiye ulaşım yönünden, hem eğlence yönünden, hem sembolik bir ”aptal kutusu” olma yönünden oldukça daha büyük bir işleve sahiptir ve bu iki görüntü işlev merkezini karşılaştırmamızın, aptal kutusu denmesinin nedenlerinin anlaşılmasına yeteceğini düşünüyoruz. Boş zamanlarınızda Hedza.com’da bol bol içerik okuyup, zengin görsellerimize bakabilirsiniz. Keyifli günler dileriz :)

Exit mobile version