Site icon Hedza

Ünlü Markaların Logo Hikayeleri

ALFA ROMEO

Dünyalarca ünlü araba markası Alfa Romeo’nun logo tasarımı, İtalya’nın Milano şehri ile ülkenin köklü ailelerinden olan Visconti etrafında dönmektedir.  Logodaki kırmızı haç asilliği, beyaz arka plan halkı ve köylüleri simgeliyor. Sağ taraftaki taçlı engerek yılanı ise  Viscoti Ailesi’nin armasından alınmıştır.

 

APPLE

Dev elektronik şirketi Apple’ın logosu ile ilgili pek çok varsayım bulunmaktadır. Bir varsayıma göre logodaki ısırılmış elmanın, Enigma şifrelerini çözen ve bilgisayarın babası sayılan matematikçi Alan Turing’e yönelik olduğu düşünülmektedir. Turing, eşcinsel olduğu için intihara zorlanmış ve siyanürlü bir elmayı ısırarak intihar etmiştir. Apple logosunun ilk haline baktığımızda gökkuşağı renklerinin olması tesadüf müdür bilinmez. Bir diğer varsayım ise Ron Wayne tarafından Isaac Newton’un kafasına düşen elmayı imgeleyerek tasarlanmış olmasıdır. Daha sonra elma sembolünün kirazla karışmaması için ısırık detayı eklenmiştir. Logo ile ilgili başka bir varsayım ise Adem ve Havva’nın cennetten kovulmasına sebep olan elmadan esinlenilerek bunu tercih ettiği yönündedir.

 

AUDI

Almanya’nın en önemli otomobil firmalarından olan Audi’nin kurucusu ve eski yöneticisi August Horch’un ismi Latince’de Audi (dinle) anlamına gelmektedir. Fakat August Horch bu ismi başka bir araba şirketine vermiştir. Logoda bulunan dört halka, yüzük olarak nitelendirilmekte ve araba birliği için bir araya gelip ittifak kurmuş olan dört firmayı (AUDI, DKW, HORCH, Wanderer) simgelemektedir.

 

FERRARI

 

İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari’ye hediye ettiği at maskot, Ferrari’nin amblemini oluşturmuştur. Logo, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena’yı ve yarışa olan sevgiyi simgelemektedir.

 

LACOSTE

Meşhur bir tenisçi ve modacı olan Rene Lacoste, 1926’daki şampiyonayı kazandığında kendisinin tasarladığı beyaz bir gömlek giymiştir. Tasarladığı gömlek, nemi tutan ve hafif kumaştan yapılmış bir gömlekti. 1927’deki Davis Kupası sırasında, timsah derisinden yapılmış bavul üzerine oynadığı bir bahis yüzünden Amerikan basını kendisine ‘timsah’ lakabını takınca arkadaşı Robert Geore, kortlarda giydiği kıyafete bir timsah resmi çizdi. Lacoste markasının da timsah logosu bu şekilde oluşmuştur.

 

MERCEDES – BENZ

 

Alman mühendisliğini zirveye oturtan otomobil firması Mercedes-Benz’in logosu, ortadaki yıldız tarafından üç parçaya ayrılmıştır. Bu sembolle; 3 farklı alanda kara, hava ve denizdeki hakimiyete aynı zamanda kaliteye gönderme yapılmıştır.

 

ROLEX

Rolex logosu firmanın kurucusu Hans Wilsdorf’un yaratıcılığı sayesinde ortaya çıkmış. İsmin üzerindeki taç, saat ustalığını simgeler, beş parmak şeklindeki çıkıntılarda saat ustasının hünerli parmaklarını sembolize etmektedir.

 

ROLLS ROYCE

1884’te elektronik ve makine üreten bir fabrika kuran Henry Royce,1904’te ilk otomobilini üretmiştir. Yine aynı yıl Londra’da otomobil satan Charles Rolls’la tanışmış ve işbirliği yapmak üzere anlamışlardır. Royce’un yaptığı otomobilleri Rolls satmaya başlayınca otomobillerin adı “Rolls Royce” olmuştur.

 

TOBLERONE

İsviçreli bir çikolata markası olan Toblerone bilindik çikolata formatının dışında üçgen formunda üretim yapmaktadır. Logoda dağ ve ayı figürünün olması, dağ sütünün en güzel halinin alındığı İsviçre Alplerini temsil ederken dağın içinde yer alan ayı Toblerone’nun anavatanı olan İsviçre’deki Bern şehrinin “Ayılar Şehri” olarak anılmasından gelmektedir.

 

LEVIS

Levi Strauss, New York’tan San Fransisco’ya az miktarda tekstil ürünü ile yola çıkmasıyla başlayan hikayenin amacı, ağabeyinin New York’taki tekstil işinin bir şubesini açmaktır. Gelişinden kısa bir süre sonra bir maden arayıcısı Strauss’un ne sattığını öğrenmek ister. Strauss ona çadır ve araba örtüsü için branda bezi olduğunu söyleyince “Pantolon getirmeliydin!” diyerek yeterince dayanıklı pantolon bulamadığından bahseder. Bunun üzerine, Levi Strauss 1873’te dikişli cep modelini kullanmaya başlar.

 

 

Exit mobile version