Site icon Hedza

Yazılım Testinin 7 İlkesi

Yazılım Testi Nedir ?

Bir yazılımın, olası hatalarını tespit etmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bu sayede üründeki riskleri son kullanıcıya ulaşmadan önlemek mümkündür.

Peki nedir bu yazılımdaki 7 test prensibi?

  1. Hataların varlığı : Testin amacı, yazılımda hataların olduğunu göstemektir. Testler, yazılımda hataların mevcut olduğunu gösterebilir, ancak hiç hata kalmadığını ispatlayamaz.
  2. Erken Test: Bir projede yazılım testleri mümkün olan en kısa süre içerisinde başlamalıdır. Olası hata veya arıza durumunda bu prensiple yüksek maliyetlerin önüne geçmek mümkündür.
  3. Tam Kapsamlı (%100) Test Mümkün Değildir: Her şeyi test etmek mümkün olmadığı için bunun yerine risk-analizler yapılmalı ve bu doğrultuda da bazı testler önceliklendirilmelidir.
  4. Hata Kümelenmesi: Yapılacak olan testler sırasında yazılım projelerinin bazı alanlarında daha fazla hata bulunacaktır. Hataları bu şekilde kategorize edip yine bu kısımlara daha fazla yoğunlaşabiliriz.
  5. Pesticide Paradox: Sürekli olarak aynı senaryolarla aynı testleri gerçekleştirmek hata bulunmasını engelleyecektir. Bu sebeple de olası hataları bulabilmek için test senaryolarını güncelleyebilir ve yeni testler oluşturabiliriz.
  6. Test Koşullara Bağlıdır: Farklı sektördeki projeler için yine farklı testler yapmalıyız. Örneğin; bir e-ticaret sitesi ve banka uygulaması düşünelim. Farklı 2 alandır. Bu projelerdeki testler birbirlerinden farklı olmalıdır.
  7. Hata Yok Yanılgısı: Eğer hata bulunmuyorsa, bu yazılımın sorunsuz çalışacağı anlamına gelmez. Doğru senaryolarla doğru testlerin yapıldığından emin olmalıyız. Yaptığımız ve yapacağımız testler de kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik testler testler olmalıdır.

Peki bu prensiplerle tüm hatalar giderilebilir mi? Hayır. Hatasız yazılım şu an için mümkün görülmemektedir. Bizler olabildiğince kalite odaklı bir yaklaşımla bu riskleri en aza indirmeliyiz…

Exit mobile version