Site icon Hedza

Yöresel Yemekler ve Tarifleri

yoresel tatlar

Bu yazımızda Türkiye’nin her yöresine ait birkaç yemek tarifi paylaşacağız. Beğenirseniz paylaşmayı unutmayın :)

1. Marmara Bölgesi Mutfağı

a. Soğanlı Börek

Böreğimizi 4 kişilik yapılacak şekilde malzemelerini yazacağız. Kadınlar günlerde hep aynı börek ve çörekleri yemekten bıktıysa farklı bir tat hemen alttaki tarifte :)

Malzemeler:

4 adet yufka

8 adet büyük boy soğan

4 veya 5 adet yumurta

1 yemek kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

2 yemek kaşığı karabiber (daha az koyabilirsiniz)

2 yemek kaşığı yoğurt

Yarım su bardağı su

İsteğe bağlı toz biber

3 yemek kaşığı tereyağı (köy tereyağı kullanılırsa 2 yemek kaşığı)

İsteğe bağlı tuz

Yarım bardak süt

İnce ince doğradığımız soğanları geniş bir tava veya tencereye koyuyoruz. Soğanları hafif pembeleşinceye kadar orta ateşte kavuruyoruz. Yumurtamızı çırpıyor, kavrulmaya devam eden soğanımıza ekliyoruz ve yumurtalarımız da yarı pişmiş hale gelene kadar pişirmeye devam ediyoruz. Tuz, tarçın ve kırmızı toz biberi de üzerine serptikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Yufkalarımızı ortadan ikiye keserek yarım daire şeklinde düz bir yere yayıyoruz. Süt, yoğurt ve zeytinyağını sos haline gelinceye kadar bir kapta çırpıyoruz ardından yufkalarımızın kesilmiş ve iç konulacak kısmının kuru kalmasına dikkat ederek yufkaların üzerine sürüyoruz. Ardından yufkamızın içine 2cm (1 tutam) içi boylu boyunca yerleştiriyoruz. Yufkayı içten dışa daire şeklinde uca doğru sarıyoruz. Altını hafif yağladığımız fırın tepsisine uzunlamasına koyuyoruz. Önce 180° ısıtılmış fırında 20 dakika, sonra 170° sıcaklıkta 15 dakika pişirilir. Ardından isteğe göre kesilerek sıcak sıcak günde yenilir :)

b. Ciğer Sarma

Bu tarif de 4 kişilik olacak şekilde malzemelendirildi. Malzemeleri orantılı şekilde arttırabilirsiniz. Ciğer Sarma ile ona minik sürprizler yapın :)

Malzemeler:

1 takım kuzu ciğeri

1 adet kuzu gömleği

1 adet büyük boy soğan

Yarım su bardağı pirinç

1 çay kaşığı nane

İsteğe bağlı tuz-karabiber

2 baş soğan yeşilliği

1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu

Yarım çay bardağı kuş üzümü

Yarım çay bardağı dolmalık fıstık

1 adet yumurta sarısı

3 su bardağı kaynamış su

Kuzu gömleğini geniş bir tepsiye koyuyoruz ve sıcak su döküp çözülmesini bekliyoruz. Ardından, derince bir tavaya sıvı yağı alınıp dolmalık fıstıklarla ince kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Küçük kuşbaşı şeklinde doğradığımız ciğerleri ekleyip sürekli çevirerek pişirmeye devam ediyoruz. Yıkanıp süzülmüş pirinçleri de ilave edip pirinçleri de çevirirken soğan yeşilliğini, dereotunu, naneyi, tuzu ve baharatı ilave ediyoruz. Tıpkı pilav hazırlıyor gibi sıcak suyu da ilave edip suyu çekince bir sofra bezine sarıp dinlenmesini bekliyoruz. Kuzu gömleği iç harç taşmayacak şekilde sıkıca sarılıp sarılan taraf alta gelecek şekilde fırın tepsimize koyuyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüp 200° fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ciğer sarmamız hazır. :)

c. Avunya Mantısı

4 kişilik hazırlanan bu tarifi belkide çoğunuz ilk defa yapacak, yaptıktan sonra parmaklarınızı yiyeceksiniz. :)

Malzemeler:

1 adet yufka

1 su bardağı nohut

1 tane iri tavuk göğsü

1 yemek kaşığı tereyağı

1 adet orta boy soğan

4 kaşık yoğurt

3 diş sarımsak

İsteğe bağlı tuz, karabiber, kekik, nane, pul biber

Öncelikle yufkamızı rulo haline getirerek parmak kalınlığında şerit şerit kesiyoruz. Sonra bu fırın tepsisine yufkaları açarak serpiştiriyoruz. Tavada az bir tereyağını eritip yufkaların üzerinde gezdiriyoruz. 180° fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Hafif kızardıktan sonra tepsiyi çıkarıyoruz ve tavuğu haşlayıp didiyoruz. Soğanı sıvı yağ ile kavurup didilmiş tavukları üzerine ekliyoruz. Nohutu ve az miktarda yağı ekleyerek karıştırıyoruz ve 1 çay bardağı su ekleyerek biraz daha pişiriyoruz. Servis için, tabağa önce fırında kızarmış şerit yufkaları alıyoruz. Üzerine tavuk ve nohut eklenir. Sarımsaklı yoğurt üzerine eritilmiş tereyağı, nane ve kekik koyuyoruz ve parmaklarımızı yiyoruz. :)

2. İç Anadolu Bölgesi Mutfağı

a. Arap Aşı Çorbası

Hamuru için gerekli malzemeler:

7 su bardağı su

650 gr un

Çorbası için gerekli malzemeler:

1 Kilo Tavuk Göğsü

5 Lt Su

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı pul biber

200gr yağ

1 su bardağı un

Hamurun hazırlanışı; 5 bardak su ateş üzerinde kaynamaya bırakılır. Kalan soğuk suya 650 gr un ilave edilir ve mikserle çırpılarak bulamaç haline getirilir. Bulamaç kaynamış suya aniden dökülür. Oklava ile devamlı karıştırarak hamur mısır gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika daha kaynatılır. 40cm’lik 2 adet siniye dökülüp soğutmaya bırakılır.

Çorbanın hazırlanışı; Tüm malzemeler çiğ olarak karıştırılıp ocağa konulur. Köpük kaybolana kadar yani kaynayana kadar pişirilerek hazır hale getirilir. İkramdan önce didilen et çorbaya ilave edilir ve bir taşım kaynatılıp servis yapılır.

Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile (yapışmasın diye) baklava keser gibi kesilir. Tepsinin ortası çorba kasesi sığacak şekilde açılır ve açılan yere çorba kasesi yerleştirilir. Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirilerek çorba ile birlikte çiğnenmeden içilir. Bu da çorbanın geleneksel içim şeklidir. :)

b. Niğde Tavası

Daha şimdiden ağzınız sulandıysa sizi tarifimize alalım :)

Malzemeler:

1kg koyun kuşbaşı

Yarım kg yeşil biber

1kg domates

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı tuz (isteğe göre artırılabilir)

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Öncelikle toprak yada fırın tepsisine yağ, ince doğranmış yeşil biber ve domates seriyoruz. En üstüne de kuşbaşı doğradığımız koyun etlerini yerleştiriyoruz. Tuz, karabiber ve isteğe göre pul biberi de ilave edip hiç su koymadan malzeme kendi suyunu çekinceye ve etler kızarmaya başlayıncaya kadar kuzine ya da fırında pişiriyoruz. Etler hafif kızarınca da servisimizi yapıyoruz. Yöresel Niğde tavamız hazır. :)

c. Soğanlama

Gözlemeye benzeyen soğanlama tarifimizi de misafirlerinize ikram etmenizi öneriyoruz.

Malzemeler:

8 adet küçük soğan

1kg kıyma

4 adet domates

3 adet sivribiber

7 dal maydanoz

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 adet yumurta

3 su bardağı un

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı su

Malzemeler fazla olsa da emin olun ki yapılışı çok kolay. Öncelikle soğanı, sivribiberi ve maydanozu temizleyip ince ince kıyıyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. 2 kaşık tereyağını tavada eritip soğan ve biberi de ekleyip kavuruyoruz. Kıymayı da ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Domates, karabiber, tuz ve pul biberi de ekleyip 5 dakika daha kavuruyoruz. Maydanozu da ilave edip tavayı ocaktan alıyoruz. Unu hamur yoğurma kabının içine eliyoruz ve ardından yumurtayı, sıvıyağı, tuzu ve suyu ilave edip yoğuruyoruz. Hamurdan yumurta büyüklüğünde toplar oluşturup her bir topu yemek tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Hamurun yarısına hazırlanan malzemeyi yerleştirerek diğer yarısını üzerine kapatıyoruz ve akmaması için kenarlarını bastırıyoruz. Hamurları kızgın sac üzerinde önlü arkalı kızartıyoruz ve hafif tereyağı ile yağlayıp misafirimize servis ediyoruz.

3. Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı

a. Bitlis Lokması

Malzemeler:

3 adet yumurta

3 yemek kaşığı yoğurt

10 yemek kaşığı zeytinyağı

14 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Kızartma için yeteri kadar ayçiçek yağı

3 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

2-3 parça limon tuzu

Şerbeti için toz şeker ve su kaynatılır. Limon tuzu ilave edilir ve soğumaya bırakılır. Bir kaba yumurta, zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozu ve un koyulur. Malzemeler hafif koyulaşıncaya kadar çırpılır. Ayçiçek yağı derin bir kızartma tenceresinde kızana kadar ısıtılır. Hazırlanan hamurdan yemek kaşığıyla parça parça alınıp yavaş yavaş yağa atılır. Sık sık alt üst ederek lokmaların tüm yüzeylerinin kızarması sağlanır. Kızaran hamurlar servis tabağına alınır ve ılımaya bırakılır. Hazırlanan şerbet derin bir kaseye dökülerek kızarmış haldeki hamurlar şerbete batırılır. Şerbetini iyice çektiğinde de servis yapılır. Afiyet olsun :)

b. Erzincan Lokumu

Güzel ülkemin sadece İzmit lokumu meşhur değil. Ayrıca bu lokum tarifi de oldukça kolay :)

Malzemeler:

125 gr margarin

1 su bardağı ayçiçek yağı

1 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

3-4 su bardağı un

İsteğe göre pudra şekeri

Derince bir kapta yumurta, margarin, ayçiçek yağı ve şeker karıştırılır. Üzerine un ve kabartma tozu ilave edilir. Kurabiye hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur ve yuvarlak fırın kabına yayılır. 180° fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuduktan sonra baklava gibi dilimlenir ve üzerine pudra şekeri de eklenerek servis yapılır.

c. Mastuva

Basit bir meze çeşidi olan Mustavayı da sizlerle paylaşıyoruz

Malzemeler

2 Lt Ayran

300gr pirinç

125gr tereyağı 

Pirinçleri ayıklayıp yıkadıktan sonra geniş bir tencereye koyuyoruz ve üzerine ayran ilave ediyoruz. Tencereyi yanan bir ocağın üzerine koyup karıştırmaya başlıyoruz. Ayranın bozulmaması için tahta bir kaşıkla ara vermeksizin devamlı karıştırıyoruz. Ayran kaynamaya başladıktan sonra karıştırma işlemine bir süre daha devam ediyoruz. Yemek katı hale gelinceye kadar ateşte bırakıyoruz. Katılaşan yemeği ateşten alarak ortası boşaltılmış vaziyette kaba koyuyoruz. Kızartılan tereyağı ortası boşaltılmış vaziyette kaba koyulur. Kızartılan tereyağını ortası boşaltılan yemeğin içine döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz, buzdolabına da koyabilirsiniz. Veya bu şekilde de tüketebilirsiniz.

4. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfağı

a. Bumbar Dolması

Malzemeler:

1 kg bumbar (keçi yada kuzu bağırsağı)

2 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı nane

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı tuz

5 su bardağı su

2 çay kaşığı nane

İsteğe göre karabiber

Öncelikle, bir kapta pirinç, nane, biber salçası, pul biber, karabiber ve tuz karıştırılır. Ayrı bir kapta bumbarlar tuzlu suyla ters düz edilerek iyice temizlenir. Temizlenen bumbarların içine harc koyulur. Bumbarların dış yüzeyi bir kez daha tuzlu suyla yıkanır. Terbiye malzemelerinin hepsi bir tencerede karıştırılır ve tencerenin içine bumbarlar yerleştirilip bir saat pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır.

b. Lengeser

Malzemeler:

Yarım kg kuşbaşı et

2 adet orta boy soğan

250 gram ceviz

8 dilim ekmek

2 yemek kaşığı margarin

1 çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

2 su bardağı su

Margarini eritip yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kuşbaşı doğranmış etlerimizi ilave ederek soteliyoruz ve 2 bardak suyu da ekleyip etlerin pişmesini sağlıyoruz. Yalnız biraz sulu kalmasına dikkat ediyoruz, diğer tarafta da her tabak için iki dilim ekmeği küçük parçalara ayırarak üzerlerine iri dövülmüş cevizleri paylaştırıyoruz. En üstüne de etleri yerleştirip sıcak sıcak yiyoruz.

c. Duvaklı Pilavı (4 kişilik)

Her gün her gün kuru pilav olmaz. :) Bir de Duvaklı Pilavını deneyelim.

Malzemeler

2 su bardağı pirinç

Yarım kilo kıyma

1 su bardağı badem

1 çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı margarin

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Yeteri kadar su

Bademimizi kabukları soyulsun diye sıcak suya koyuyoruz. Pirinçler tane tane olsun diye önce yağda kavrulup sonra suda haşlanıyor. Kıymayı yağda kavuruyoruz ve üzerine tuzu ve baharatları serpiyoruz. Kabuklarını daha önce soyduğumuz bademi küçük bir tavada üzeri pembeleşene kadar kavuruyoruz. Pişen pilavı servis tabağına alıp üzerine kavurduğumuz kıymayı yerleştirip kızarmış bademi de üzerine servis ediyoruz. Afiyet olsun.

5. Karadeniz Bölgesi Mutfağı

a. Bat(batırık)

Malzemeler:

250 gr taze asma yaprağı

1 su bardağı yeşil mercimek

1 çay bardağı ince bulgur

1 er adet soğan ve domates

2 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

2 adet limon

1 demet taze soğan

1 demet maydanoz

1 demet taze nane

1 demet taze reyhan

2 adet sivri biber

1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Yeterli miktarda tuz

Bu yemek, Tokat’ın yöresel yemeklerinden olup, yeniliş şeklinden dolayı Bat kelimesinden türetilmiştir. Bat yemeği suludur ve içine ekmek batırılıp yenir. Kimi ilçelerde ismi ”Bad” olarak geçer. Yemeğin nasıl oluştuğu hakkında, bir rivayete göre hamile bir kadın mercimekli, salçalı, yeşillikli, baharatlı bir şeyler yemek istemiş ve sonra o an evinde ne varsa hazırlamış. Bat yemeği de o günden bu güne yapılagelmiştir. Yemek ilk olarak hanımlar arasında yayılmıştır. Bat, hanımların günlerde yedikleri vazgeçilmez yemek çeşididir. Daha sonra ise düğün evlerinde erkek evinin hayırlı olsun için gelenlere ikram ettiği bir yemek halini almıştır. Tokat’ın kültürel zenginliklerine eklenerek mani ve türkülerinde de hayat bulmuştur. Şimdi yemeğimizi tanıdığımıza göre, tarifine geçelim. :)

Yıkanmış yeşil mercimeği haşlıyoruz. Suyunu süzmeden soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta bulguru bir kaba alıyoruz ve içine ince kıyılmış soğan koyarak sıcak su ile ıslatıyoruz. Suyunu çektikten sonra küp küp doğranmış domatesi, salçayı, kimyonu, karabiberi, pul biberi, tuzu, nar ekşisini ve limon suyunu koyup karıştırıyoruz. İnce kıyılmış taze naneyi, maydanozu, taze soğanı, sivri biberi, taze reyhanı da ekleyip en son yeşil mercimeği suyuyla birlikte bulgurlu karışımın içine ekliyoruz. Bütün malzemeler karıştıktan sonra suyu az ise su ilave ediyoruz. Ağzı kapalı olarak buzdolabında bir saat bekletiyoruz. Sıcak suda haşlanmış taze asma yapraklarının içine birer çorba kaşığı koyup sararak tüketiyoruz. Değişik bir deneyimi ta Tokat’tan evimizde tadıyoruz. :)

b. Gürcü Kavurması (Maragyani)

Malzemeler:

Yarım kilo kuşbaşı yağsız et

1 adet soğan

1 çorba kaşığı biber salçası

5 diş sarımsak

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kişniş

6 dal maydanoz

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı mısır unu

1 çorba kasesi kıyılmış ceviz

1 çay kaşığı safran

Yeteri miktarda tuz

Kuş başı etleri kavuruyoruz. Kavrulurken etin üzerine soğanları ince ince doğruyoruz. Salçamızı ekliyoruz. Üzerine kaynar suyu ekliyoruz. Etler piştiğinde üzerine ezilmiş ceviz ekliyoruz. Ayrı bir tavada, mısır ununu tereyağı ile kavuruyoruz. Un kokusu kalmayıncaya kadar kavurduktan sonra kavrulmuş unu cevizin ardından bu karışıma ekliyoruz. İyice karıştırıp çok koyu olmayacak şekilde diğer malzemeleri de bu karışıma ekliyoruz. Afiyet olsun.

c. Laz Böreği

Bu bildiğiniz börekler gibi karın doyurucu bir börek değildir. Bu börek, ana yemeğin üzerine yenilen tatlıdır. Peki lezzetli midir? Hep beraber görelim :)

Malzemeler:

Hamuru için:

1.5 çay bardağı süt

2 çorba kaşığı tereyağı

3 su bardağı un

1 su bardağı buğday nişastası

1 çay kaşığı tuz

Üzerine:

200 gram tuzsuz tereyağı

1 çay kaşığı karabiber

Muhallebi için:

5 su bardağı süt

1 su bardağı pirinç unu

1 su bardağı şeker

1 çorba kaşığı tereyağı

3 adet yumurta sarısı

Tuz

Şerbet için:

1 su bardağı şeker

1 su bardağı su

1 adet limon

Şerbeti hazırlamak için, su ve şeker bir tencerede kaynatılır ve ocaktan almaya yakın limon suyunu damlatıp karıştırdıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamur malzemelerinden hamur yapılıp dinlenmeye bırakılır. Dinlenmiş olan hamuru 10 bezeye ayırıp, 5 tane tatlının altına, 5 tane de üstüne olmak üzere 10 tane yufka açılır. Altta kalacak olan 5 yufkayı tepsiden daha büyük açılmalı, 5 yufkadan sonra üzerine konacak muhallebi tepsiden dışarı taşmamalıdır. İlk 5 adet yufkayı her yufkanın arasına tereyağı sürerek tepsiye dizilir. İlk 5 yufka tepsiye dizilince, muhallebi için, bir tencerenin içerisine sütü koyup kaynatılır. Bir kabın içerisinde 3 yumurta sarısı, pirinç unu, tuz, karabiber ve şeker karıştırarak sübye hazırlanır. Hazırlanan sübye kaynayan sütün içerisine eklenir. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir. Muhallebi piştikten sonra biraz bekletilir ve muhallebinin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yufkaların üzerine dökülür. Tepsinin kenarlarından aşağı sarkan fazlalık yufkaları kesip muhallebinin üzerine atılır. Sonra kalan 5 yufka aralarına tereyağı sürerek muhallebinin üzerine dizilir. Tepsinin yanlarından sarkan fazlalık kısımları bu sefer tepsinin kenarlarına doğru yufkanın altına sıkıştırılır. Daha sonra dilimlenir ve üzerine kalan tereyağı dökülür. 175° 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarıp ilk hararetini giderdikten sonra şerbeti dökülür ve yarım saat dinlendirilir. Daha sonra dilimler halinde üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Biraz karmaşık gibi görünse de bir kaç yapıştan sonra ezbere yapabileceğiniz bu tatlıyı özel günlerinizde zevkle yiyeceğinizi düşünüyoruz. :)

d. Siron

Malzemeler:

5 su bardağı un

2 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

Una tuz ve azar azar su ekleyerek bir hamur yoğurulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır ve bu bezeler oklava ile açılır. Yufkalar sacın üzerinde iki taraflı olarak az pişirilir ve bir kenara alınır. Yufkalar sıcakken birer birer rulo yapılır ve rulolar birer parmak büyüklüğünde enine doğru kesilir. Tepsilere dizildikten sonra fırınlayarak kurutulur. Kurumuş sironlar temiz bez torba içerisinde kış boyu saklanır. Tüketileceği zaman sarımsaklı yoğurt üzerinde gezdirilerek tüketilir.

6. Ege Bölgesi Mutfağı

a. Keşkek

Malzemeler:

1 kg buğday

100 gr tereyağı

2 tatlı kaşığı pul biber

1 kg tavuk

2 çay kaşığı tuz

Ayıklanmış ve yıkanmış aşurelik buğdayları geniş bir tencerede kaynatıyoruz. İyice kaynatılan buğdayları suyunu süzmesi için süzgeçten geçiriyoruz. Ayrı bir tencerede kaynattığımız tavukları (kuzu eti de olabilir) ince ince didiyoruz. Ayrı bir tencerede süzülen kaynattığımız buğdayları et suyuyla birlikte didilmiş et ile karıştırıyoruz. Tuzunu da ekledikten sonra, tahta bir kaşıkla iyice lapa kıvamına gelinceye kadar karıştırdığımız keşkek için ayrı bir tavada tereyağını ve pul biberi sos haline getirip servis tabağında porsiyonların üzerinde gezdiriyoruz. Afiyet olsun.

b. İzmir Köfte

Malzemeler:

Yarım kilo kıyma

1 adet yumurta

2 adet orta boy soğan

2 dilim bayat ekmek

2 yemek kaşığı salça

 1 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yeni bahar

2 yemek kaşığı zeytinyağı

5 adet domates

4 adet yeşil biber

2 diş sarımsak

1 yemek kaşığı tereyağı

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı tuz

Soğanlar rendelenir ve yarım demet ince kıyılmış maydanoz, ufalanan bayat ekmek, yumurta ve baharatlar kıyma ile bir kapta köftenin harcı için yoğurulur. İyice yoğurulan karışım ceviz büyüklüğü koparılıp el içinde yuvarlanır. Şekil kazanan köfteler zeytinyağında hafifçe kızartılır. Patatesler soyulup elma dilimi şeklinde doğranır ve kızartılır. Kızarmış patates ve köfteler sırası ile bir fırın tepsisi içerisine dizilir. Domateslerden üçü rendelenir. Ayrı bir tavada tereyağı eritilerek içerisine salça, ezilmiş sarımsak, rendelenen domates eklenir ve yarım bardak su ile 10 dakika pişirilir. Hazırlanan sos patates ve köftelerin üzerine dökülür. Geriye kalan iki domates yarım ay şeklinde doğranır ve ikiye doğranan yeşil biberlerle birlikte yemeğin üzerine yerleştirilir. 200° önceden ısıtılmış fırında domates ve biberler kızarıncaya kadar pişirilir.

7. Akdeniz Bölgesi Mutfağı

Yoğurt Aşı (Antakya)

Malzemeler:

Yarım su bardağı nohut

5 su bardağı et suyu

150 gr yağlı kıyma

3 yemek kaşığı erimiş tereyağı

Yarım demet maydanoz

Yarım tatlı kaşığı tuz

Çeyrek su bardağı pirinç

 1 yemek kaşığı nane

 1 su bardağı köftelik ince bulgur

 100 gr yağsız kıyma

 1 orta boy ince kıyılmış soğan

 Yarım tatlı kaşığı kimyon

 1 adet yumurta

 Yarım tatlı kaşığı tuz

 1 su bardağı süzme yoğurt

 1 tatlı kaşığı tuz

Bol proteinli ve bol lezzetli Yoğurt Aşını da paylaşmasak olmazdı. :) Öncelikle nohutumuzu akşamdan 1 su bardağı su ile ıslatıyoruz, 6 su bardağı et suyu ya da su ile haşlıyoruz. Diğer tarafta içini hazırlıyoruz. Kıymayı yağ ile kavurup soğan ve tuz da ilave ederek soğanlar sararıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. İnce ince kıydığımız maydanozu da ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Dışı için bulguru 1 bardak su ile ıslatıp bulgur kabarınca kıymayı, soğanı, kimyonu, yumurtayı ve tuzu ilave edip iyice yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parça parça alıp içli köftede yaptığımız gibi açıp 1 tatlı kaşığı kadar iç koyup kapatılarak köfteyi de hazırlıyoruz. Yoğurt, kaynayan et suyundan 1-2 kepçe su ile ezip ısıya alıştırılır. Nohutlu et suyuna yoğurt ve pirinci ilave edip kaynayınca köfteleri de atarak pişiriyoruz. Köftelerimiz yumuşayınca ocaktan alıp tuz ilave ediyoruz ve üzerine nane veya kızdırılmış nane yağını dökerek beklemeden afiyetle yiyoruz. :)

 b. Kaynar (Mersin)

 Malzemeler:

5 çubuk tarçın

2 yemek kaşığı yenibahar

2 yemek kaşığı karanfil

3 kök zencefil

2 kök zerdeçal

3 kök havlıcan

2 kg şeker

5 litre su

1 su bardağı dövülmüş ceviz

Baharatlar yıkanır, temiz bir tülbentin içine konup bağlanır. Derin bir tencereyede baharatlar, 5 litre su ve şeker kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ateş kısılır, 2-3 saat rengi koyulaşıncaya kadar hafif ateşte kaynatılır. Sıcak ya da soğuk olarak bardağa koyulur ve üzerine ceviz ekleyerek içilir.

c. Bayram Kömbesi (Osmaniye)

Malzemeler:

4 su bardağı un

Yarım su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı erimiş tereyağı

1 su bardağı süt

1.5 su bardağı şeker

1 paket kuru maya

1 tatlı kaşığı tarçın

3 adet dövülmüş karanfil

1 tatlı kaşığı yenibahar

2 yemek kaşığı susam

2 yemek kaşığı çörek otu

Un, maya, şeker, yağlar, süt, kabartma tozu, baharatlar, birer tatlı kaşığı susam ve çörek otu karıştırılıp yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlanır. Susam ve çörek otu karışımına batırılarak tepsiye dizilir. 175° fırında 20 dakika kadar pişirilir. İstenirse tahin de konulabilir. Her bayram hazır tatlı yemek yerine bunu da deneyebilirsiniz. :)

Exit mobile version