Türkiye’nin havacılık tarihinde yer alan birçok olay arasında, 2007 Isparta uçak kazası, üzüntüyle ve belirsizlikleriyle hatırlanan bir faciadır. Ve bu belirsizlikler aradan 16 yıl geçmesine rağmen devam etmektedir.
Öncelikle bu kazayı hatırlayalım;
İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inmesine birkaç dakika kala Türbetepe civarında düşmüş ve 57 kişi hayatını kaybetmişti. Kazadan dakikalar önce uçağın pilotları iniş için kuleyle irtibat kurmuş, kulenin de konuşmalarda, bu iniş için izin verildiği belirlenmişti. Sonrasında uçak aniden radardan çıkmıştı.
Kazanın nedenleri araştırıldı ve kazanın uçak ekibinin yanlış bir iniş yolu belirlediği, kazanın ana nedeni olarak pilotaj hatası ve kötü hava koşulları olarak belirlendi.
Ancak kafalarda hala soru işaretleri var. Peki bunun nedeni ne?
Hayatını kaybeden 57 kişi arasında 6 bilim insanı vardı. 6 kişilik bilim ekibi, Süleyman Demirel Üniversitesine toryum madeni ile ilgili bir sunum için gidiyordu. Profesör Dr. Engin Arık daha önce, Türkiye’nin sahip olduğu toryum rezervinin 120 trilyon dolar olduğunu açıklamıştı. Ek olarak, 1 ton toryumun enerjisiyle, 1 milyon ton petrolün enerjisi eş değerdi. Profesör Dr. Engin Arık’a göre, eğer bu proje faaliyete geçebilseydi belki de Türkiye enerji ihtiyacını senede 50 ton toryum ile karşılayabilecekti…
Bu durumlar düşünüldüğünde, insanlar bu facianın bir kaza olup olmadığı konusunda çıkmazda ve 16 sene sonra bile olay hala gizemini korumakta…