Site icon Hedza

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir?

Öncelikle bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarız. Peki, neden bunu 8 Martta kutluyoruz? Bu günün anlamı ne?

Her zaman olacak bir şey bu gün farklı bir yol ile oldu, o kadar. Bu gün, yani 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, çoğu çalışanının kadın olduğu 40.000 kişi bir tekstil firmasında ABD nin New York kentinde greve çıktı. Ancak polis, beklenenin tam aksine bu kadınlara şiddet uygulamaya başladı, sonrasındaysa işçileri fabrikaya kilitledi. Bunun hemen arkasından da çıkan yangın ile iş yerine kilitlenen büyük bölümünün kadın 129 kişinin can verdiği öğrenildi. İşçilerin cenaze törenine 100 binden fazla kişi katıldı.

Sonrasındaysa, 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal  kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi. Tabi ilk yıllar 8 Martta bu olay yaşanmış olsada, 8 Mart günü kutlanmıyordu, sadece belirgin olarak ilkbaharda kutlanıyordu.  Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1921 yılında Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanması büyük bir etkiye yol açtı. Bu etkiyle, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Ancak bu günün başlangıcı her ne kadar 40.000 işçinin ölümü olsada, Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır. Eh ne diyelim, bazı zihniyetlerin kadına olan bakışı değişmiş gibi görünse de asla değişmeyecek gibi duruyor. Tekrardan tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutlar, keyifli bir gün geçirmenizi dileriz.

Exit mobile version