Her bebeğin gelişim özellikleri birbirinden farklı olur. Diş çıkarma dönemi de buna dahildir. Bebeklerin bir kısmı rahat diş çıkarırken, bir kısmı da bu süreci bir hayli ağrılı ve huzursuz geçirir. Öyle ki diş çıkaran bazı bebeklerde kilo kaybı, ateş ve ishal dahi görülebilir. Bu bebekler, bu süreçte genellikle annelerinin yardımına da ihtiyaç duyuyor. Diş çıkarma döneminde bebeklerde en çok karşılaşılan belirtiler ise, salya ve tükürük artışı, uyku problemleri ve ağlama seanslarıdır. Sürekli huysuz ve huzursuz olan bebekler özellikle bu dönemde rahatlatılma ihtiyacı duyarlar. Annelerin ise bu süreçte bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Diş çıkarırken 37 dereceye kadar ateş normaldir ama ishal ve yüksek ateş gibi belirtiler de eşlik ediyorsa bu durum farklı bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Çünkü bebekler diş çıkarma döneminde hastalıklara daha yatkın olur.
Bebeğinizin Diş Çıkartma Dönemindeki Semptomlarını Hafifletmek İçin:
- Diş çıkarma döneminde ilk fark edilen belirti salya artışı olur. Bu da bebeğin ağız çevresi ve çenesinde kızarıklıkların oluşmasına yol açabilir. Böyle durumlarda bebeğin yüzü steril ve yumuşak bir bezle silinmeli, doğal içerikli ve nemlendiricili krem uygulanmalıdır.
- İşaret parmağına sarılacak bir gazlı bez ile bebeğin dişlerine hafifçe masaj yapılabilir. Temiz bir tülbente konulacak buz parçası ile de dişlere kompres uygulanabilir. Böylece bebeğin damak kaşıntısı hafifletilerek, diş çıkarma sürecinin daha rahat geçmesi sağlanabilir.
- Bebeğe plastik ve boya maddesi içermeyen diş kaşıma aparatları verilmelidir. Ayrıca havuç gibi sert sebzeler de bebeğin diş kaşıntısını rahatlatabilir.
- Bebeğin salyasının artması aynı zamanda sıvı kaybettiğinin de işaretçisidir. Kaybedilen sıvıyı telafi edebilmek için bebek daha sık aralıklarla emzirilmelidir.
- Diş çıkaran bebeklerde yanaklarını kaşıması ve kulaklarını çekiştirmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bunun nedeni de diş etlerinde yaşanan ağrıların kulağa ve yanaklara etki etmesidir. Bu sıkıntının önüne geçebilmek için bebeğin yanak ve kulaklarına küçük dokunuşlarla masaj yapılmalıdır.
- Tüm bu uygulamalara rağmen bebeğin ağrısı azaltılamıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Doktor önerisiyle diş jelleri, ağrı kesici şuruplar ya da fitiller kullanılabilir.