Site icon Hedza

Doğum Haritası Nedir?

Hepimiz burçlarımızı biliyoruz ve burçlar dendiğinde çoğu zaman “Ne kadar saçma! Koskoca dünyadaki insanların karakterleri sadece 12’ye mi ayrılıyor?” sorusunu soruyoruz ya da alıyoruz. Ben de bu yazımızda sizlere doğum haritası nedir, ne işe yarar anlatmak istiyorum.

 

Doğum haritanız sizin tam doğduğunuz andaki gökyüzünde olan durum bilgilerini içerir. Doğum haritası yorumlama da bu bilgilere bakarak kişilik özelliklerinizi ve bu durumların hayatınıza nasıl etki edeceğini yorumlamaktır. Yani doğum haritası parmak izlerimiz gibi eşsizdir ve elbette insanlar 12’ye ayrılmaz. Sanılanın aksine fal değildir, geleceği görmenizi sağlamaz fakat sizin ve geleceğinizin potansiyellerini anlamanıza yardımcı olur.  Doğum haritasında üç temel unsur bulunmaktadır: burçlar, gezegenler ve evler.

Burçlar, doğum anındaki Güneş’in pozisyonuna dayalı olarak belirlenen semboller veya astrolojik işaretlerdir. Bu semboller, bir kişinin doğduğu tarihe göre belirlenir ve doğum haritasında kullanılır. Toplamda 12 adet burç vardır ve bu burçlar gezegenlere ve evlere düşer, bulunduğu konuma göre yorumlanır. Örneğin bildiğiniz burcunuz Güneş’e düşen burcunuzdur. Yani siz Koç burcuysanız, Koç sizin sadece Güneş burcunuzdur. Bütün özellikleriniz internette okuduğunuz Koç burcu tanımına uymayacaktır. Çünkü Güneş sadece kimlik, kişiliğin nasıl ifade edildiğidir.

Astrologlar, gezegenlerin hareketlerini ve konumlarını, bir kişinin doğum haritasını yorumlarken dikkate alırlar. Her gezegen farklı etkilere sahiptir. Gezegenlerin astrolojik anlamlarını beraber inceleyelim.

Güneş: Kimliğimiz ve kimliğimizi nasıl ifade ettiğimizle alakalıdır.  Ego ve yaşam enerjisidir .Eril bir göstergedir. Kadın için eş göstergelerinden biridir. Baba, patron, amir gibi eril otoriter kişileri simgeler. Aslan burcunu yönetir.

Ay: Duyguları, temel arzuları, ihtiyaçları simgeler. Aileyi, kadın figürlerini, anneyi sembolize eder ve erkek için eş göstergelerinden biridir. En yakınlarımıza yansıttığımız karakterimizdir. Yengeç burcunu yönetir.

Merkür: Bilgi, yazı, entelektüellik ve öğrenme ile alakalıdır. Hangi burçtaysa o şekilde kendimizi ifade ederiz. İkizler ve Başak burcunu yönetir.

Venüs: İkili ilişkiler, evlilik, güzellik, estetiği temsil eder. Barışçıl bir gezegendir. Nasıl ve ne şekilde ilişkilerimizi kurduğumuzu gösterir. Boğa ve Terazi burcunu yönetir.

Mars: Agresyon, güdüsellik, harekete geçişi temsil eder. Savaşçı bir gezegendir. Nasıl rekabet ediyoruz ve savunma mekanizmamızın nasıl olduğunu gösterir. Koç ve Akrep burcunu yönetir.

Jüpiter: Felsefe, bilge yönler, inançlar, vizyonla alakalıdır. En iyicil gezegen ve şans gezegenidir. Jüpiter neredeyse biz o alanda genişlemek isteriz. Finans, hukuk, eğitim gibi konularda neler yaşanacağını gösterir. Yay ve Balık burcunu yönetir.

Satürn: Sınırlanmaları, zorlukları, sorumlulukların nasıl alındığını gösterir. Kötücül bir gezegendir. Daralmayı ifade eder. Satürn’ün bulunduğu yerde sıkıntı, daralma, zorlanmalar olacaktır. Hangi alanda ustalaşacağımızı gösterir. Oğlak ve Kova burcunu yönetir.

Uranüs: Kuşakları ifade eder. Kişisel bir gezegen değildir. Toplumun genel geçerlerinin ötesine geçme, farklı, sıra dışı olanı gösterir. Uranüs neredeyse orada farklı yönlerimiz vardır. Farklı olduğumuz, kuralları yıktığımız yerleri temsil eder. Bulunduğu burç ve özellikle ev hangi konuda hızlı ve beklenmedik değişimler yaşayacağımız gösterir. Kova burcunu yönetir.

Neptün: Uranüs’ten daha yumuşaktır. Pasif bir gezegendir. Değişimler bu gezegende biz fark etmeden olur. Fedakarlık, özveriyi simgeler. Nerede fedakarlık yapmamız gerekiyor, hangi konularda hayal kırıklığına uğruyoruz, hangi konularda gerçekçi olamıyoruz gibi konuları içerir. Balık burcunu yönetir.

Plüton: Mücadeleyi, dayanıklılığı temsil eder. Büyük krizler ve tekrar yapılanma, yeniden doğuşla ilgilidir. Akrep burcunu yönetir.

Bir doğum haritası 12 farklı evi içerir ve her ev, belirli bir yaşam alanını veya deneyimi temsil eder. Evler, doğum anındaki kişinin doğum saatine ve konumuna göre belirlenir ve bir kişinin kişisel yaşam alanlarını, ilgi alanlarını ve deneyimlerini yansıtır. Bir de evlerin anlamlarına bakalım.

1. ev(yükselen): Kişiliğimiz, hayatın başladığı nokta, fiziksel koşullarımız, kişisel yeteneklerimiz, ilk intiba ve toplumsal maske hakkında bilgi verir. Koç burcunun evidir.

2. ev: Maddi kazançlar, gelir şekli, para nerden ve nasıl kazanılır, mallar, bütçe hakkında bilgi verir. Boğa burcunun evidir.

3. ev: Üniversiteye kadar eğitim, görsel ve sözel iletişim, yakın çevre, akrabalar, kardeşler, yayıncılık, pazarlama, kısa seyahatler, resmi evraklar, belgeler, zihin yapısı ve dünyası hakkında bilgi verir. İkizler burcunun evidir.

4. ev(ayakucu): Kökler, aile, soy, anne-baba, yatırımlar, yaşamın dip noktası, ev, yuva, miraslar, yaşamın son dönemleri hakkında bilgi verir. Yengeç burcunun evidir.

5. ev: Aşk, çocuklar, hobiler, sanatsal yetenekler, cinsellik, hamilelik, riskli işler, borsa hakkında bilgi verir. Aslan burcunun evidir.

6. ev: Hastalıklar, problemler, çok çalışma az değer görme, evcil hayvanlar hakkında bilgi verir. Kötü şans evidir. Başak burcunun evidir.

7. ev(alçalan): Evlilik, ikili ilişkiler, sözleşme, kendini belli eden açık düşmanlar, ortaklıklar, evlilik sayısı, eşin kalitesi, başka nasıl insanlarla nasıl olunduğu hakkında bilgi verir. Terazi burcunun evidir.

8. ev: Büyük krizler, ameliyatlar, ölüm, zorluk çıkaran işler, zayıflıklar, borçlar, korkular, ilkel taraflar, iç güldüler hakkında bilgi verir. Akrep burcunun evidir.

9. ev: Liseden sonraki eğitim, yabancı diller, yurt dışı ile ilgili konular, medya, uzak akrabalar, felsefe, din, insanlar, hayatı sorgulama/anlamlandırma noktası, rüyalar, sosyal bilinç hakkında bilgi verir. Yay burcunun evidir.

10. ev(ayakucu): İş ve kariyer, statü, başarı, popülarite, otoriter figürler, yaşam hedefleri hakkında bilgi verir. Oğlak burcunun evidir.

11. ev: Arkadaşlıklar, içinde olunan sosyal gruplar, umutlar, istekler hakkında bilgi verir. Şans evidir. Kova burcunun evidir.

12. ev: Rüyalar, bilinçaltı, psikoloji, zihinsel zorlanmalar, korkular, kontrol dışı gelişen durumlar, sırlar, gözle görülmeyen ve bilinmeyen şeyler, vicdan, herkesten saklanan yüz, ortaya çıkması istenmeyen duygu ve düşünceler hakkında bilgi verir. Balık burcunun evidir.

 

Sizlere elimden geldiğince temel olarak doğum haritası nedir anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bulmuşsunuzdur. Okuduğunuz için teşekkür ederim!

Exit mobile version