Site icon Hedza

Dünya’nın Uyandığı Yıl 2019

Bu yıl, dünya çapında milyonlarca insan gezegenimizin karşı karşıya olduğu korkunç acil durumları vurgulamak için  harekete geçti. 2019, iklim kriziyle ilgili konuşmanın eyleme geçtiği yıl olabilir mi? Bilim ve çevre ile ilgili yılın en büyük hikayelerinden bazılarına tekrar baktık.

‘DÜNYA’NIN UYANDIĞI YIL’

2019’da devam eden iklim krizine tepki başka bir vitese geçti. İsveçli aktivist Greta Thunberg’den esinlenen iklim grev hareketi bu yıl baş gösterdi. Milyonlarca yıl, Avustralya, Uganda, Kolombiya, Japonya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde yıl boyunca kitlesel protesto gösterilerine katıldı. Greta, New York’taki BM iklim toplantısına uçmak yerine yelken açtığında bir açıklama yapmayı seçti. Popüler iklim hareketlerine katılan birçok kişi için yörüngeyi özetleyerek, çevre muhabiri Justin Rowlatt’a şunları söyledi: “İklim ve ekolojik krizini önemseyen tek kişi olduğumu hissettim … Bu  beni iyi hissettiriyor bu savaşta yalnız değil. ”

İngiltere’nin Yok Olma İsyanı (XR), 2019’da şiddet içermeyen doğrudan eylemden bahsediyordu. Hükümetin iklim değişikliği ile ilgili eylemlerini zorlamayı amaçlayan grup, Nisan 2019’da Londra’nın merkezinde beş önemli bölgeyi işgal etti. “Doğruyu söyle” ifadesini taşıyan meşgul Oxford sirk ortasında tekne. Bu yıl ayrıca İngiltere Parlamentosu ülke genelindeki bireysel konseylerle birlikte  XR’nin en önemli taleplerinden biri olan bir iklim acil durumu ilan etti. Ancak sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik siyasi çabalarda da aksilikler yaşandı. Dünyanın en iyi yayıcılarından biri olan ABD, Paris Anlaşması’ndan çekilme sürecini başlattı. Bu anlaşma, 2015 yılında küresel ortalama sıcaklığı 2C’nin altında tutmak amacıyla tasarlandı. Başkan Donald Trump, anlaşmanın ABD ekonomisi ve işleri için kötü olduğunu söyledi. Bu yılki BM iklim toplantısı – COP25 – çoğu hayal kırıklığı yaratan bir anlaşma ile sona erdi. Sonuç, 2020’de Glasgow’daki COP26’daki en zorlu soruların çoğunu çözmek için Birleşik Krallık’a düştüğü anlamına geliyor.

 ‘ATEŞİN YÜZÜĞÜ’

Nisan ayında, gökbilimciler bir karadeliğin merakla beklenen ilk görüntüsünü yayınladılar. Burası, ışığın bile hiçbir şeyin kaçamayacağı bir uzay bölgesidir. Resim, dünya çapında sekiz teleskop ağı tarafından çekildi ve “karadeliklerin ağır siklet şampiyonu” olarak tanımlandı. 40 milyar km genişliğindeki, uzay-zaman çarpıtma canavarı, aşırı ısınmış gazın neden olduğu kara deliğin etrafında yoğun bir hale veya “ateş çemberi” içeriyor. Görüntü bir sansasyon yarattı ve proje üzerinde çalışan bir bilgisayar bilim insanının profilini yükseltti. 29 yaşındaki Dr. Katie Bouman, görüntünün oluşturulmasına izin veren bir algoritma geliştirilmesine yardımcı oldu. Elleriyle ağzını sıktı, dizüstü bilgisayarındaki astronomik resimde heyecanını zorlukla içeren bir resmi hızla viral oldu. Ama şöhret trollemeye yol açtı, bazıları onu erkek bir meslektaşının işi için kredi kullanmakla suçladı. O ekip üyesi Dr Andrew Chael hızla savunmasına geldi. BBC 100 Women dizisine verdiği röportajda Dr Bouman, “İlk başta gerçekten şaşırdım. Ama … Sanırım bu rollerde kadınları vurgulamamız önemlidir.”

Tehdit altındaki kara ve okyanuslar BM iklim bilimi organından iki önemli rapor, insanlığın Dünya’nın kara yüzeyini ve okyanuslarını ne ölçüde tahrip ettiğini keskin bir rahatlama ile ortaya koydu. IPCC’den (Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli) bu belgelerin ilki, felaket iklim değişikliğinden kaçınılması halinde araziyi kötüye kullanmayı bırakmamız gerektiği konusunda uyardı.Rapor, eylemlerimizin toprakları nasıl bozduğunu, çölleri genişlettiğini, ormanları düzleştirdiğini ve diğer türleriyok olmanın eşiğine getirdiğini özetledi. BM sürecine katılan bilim adamları ayrıca, bitki temelli bir diyete geçmenin iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceğini de açıkladılar.


Dünyanın okyanusları ve donmuş bölgeleri ile ilgili ikinci rapor, suların nasıl yükseldiğini, buzun eridiğini ve türlerin hareket etmeye zorlandığını detaylandırdı. Koordinatör baş yazar Dr Jean-Pierre Gattuso’nun dediği gibi, “Mavi gezegen şu anda ciddi tehlikede, birçok farklı yönden hakaret ve acı bizim suçumuz.” Yazarlar, harekete geçirdiğimiz değişikliklerin bizi rahatsız etmek için geri döndüğüne inanıyor. Deniz seviyesindeki yükseliş, yaklaşık 700 milyon insanın yaşadığı alçak kıyı bölgeleri için derin sonuçlar doğuracaktır.

 

UZAK UÇMA

1 Ocak’ta NASA’nın Yeni Ufuklar uzay aracı, bir Güneş Sistemi nesnesinin şimdiye kadarki en uzak keşfini yaptı. 2006 yılında piyasaya sürüldü, birincil görevini  Pluto sisteminin uçucu bir çalışması olan 2015 yılında gerçekleştirdi. Ancak, hala tankta bol miktarda gaz bulunan misyon bilim adamları, uzay aracını yeni bir hedefe, 2014 MU adlı bir nesneye yönlendirdi. Daha sonra Ultima Thule olarak adlandırılan MU 69 ve daha yakın zamanda Arrokoth, Güneş Sistemimizin Kuiper Kemeri olarak bilinen uzak bir bölgesini işgal eden ilkel, buzlu nesneler için oldukça tipik olabilir. Dışarıda bunun gibi yüz binlerce nesne var ve tüm gezegensel bedenlerin yaklaşık 4.6 milyar yıl önce nasıl oluştuğuna dair ipuçları veriyor. Bu yılın başlarında bilim adamları, Houston’daki büyük bir konferansta bulduklarının ayrıntılarını sundular. Takım üyesi Kirby Runyon’a göre, Arrokoth’un iki lobunun sadece 2-3m / s’de bir duvara çarpacağınız hızda çarpıştığında oluştuğunu belirlediler.

GRÖNLAND’IN ‘REKORU’ ERİDİ

Eylül ayında, eski İngiliz baş bilim adamı Sir David King, iklim ile ilgili değişikliklerin beklenenden daha hızlı temposundan korktuğunu söyledi. Sir David’in bahsettiği aşırı olayların bu yıl en şok edici örneklerinden biri, Grönland’daki rekor buz erimesi oldu. Haziran ayında, sıcaklıklar Danimarka bölgesindeki normal seviyelerin çok üzerinde yükseldi ve buz tabakasının yüzeyinin yaklaşık yarısının erimesine neden oldu. David Shukman’ın bölgeye yaptığı yolculukta bildirdiği gibi, sadece 2019 boyunca, ortalama küresel deniz seviyesini bir milimetreden daha fazla artıracak kadar buz kaybetti. Değişimin hızlı doğasının altını çizerek, 2004 yılında filme aldığı bir buzulla dönerek dönemin 100 metreye kadar inceldiğini gördü. Grönland’ın buz tabakası o kadar çok donmuş su depolar ki, eğer hepsi erirse, dünya çapında deniz seviyelerini 7 metreye kadar yükseltir. Bu yüzlerce veya binlerce yıl sürse de, kutup bilimcileri Aralık ayında Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında Grönland’ın buzlarını 1990’lardan yedi kat daha hızlı kaybettiğini söyledi. Leeds Üniversitesi’nden Profesör Andy Shepherd: “Basit formül, gezegenin etrafında altı milyon insanın deniz seviyesindeki her santimetre için bir sel durumuna gelmesidir.”

UZAYDAN KAYALAR

Medeniyeti tehdit eden asteroitler filmlerin bir elyafı olsa da, gezegenimize çarpan büyük bir uzay kayası olasılığı çok düşüktür. Ancak dinozorların keşfettiği gibi, risk zamanla artar. Yaklaşık 19 bin Dünya’ya yakın asteroit (NEA) izleniyor, ancak çoğu teleskop tarafından tespit edilmiyor, bu yüzden her zaman maviden bir cıvata potansiyeli var. Mart ayında Nasa bilim adamları, Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’na (LPSC), 2018’in sonunda Dünya atmosferinde büyük bir ateş topunun patladığını söyledi. Uzay kayası, uyarı vermeden varil ve Hiroşima atom bombası tarafından serbest bırakılan enerjinin 10 katıyla patladı. Neyse ki, kaya Rusya’nın uzak Kamçatka Yarımadası’ndan deniz üzerinde patladı. Fakat bu büyüklükteki bir patlamanın yoğun nüfuslu bir alanda yere yakın olsaydı ciddi sonuçları olabilirdi. Daha sonra Temmuz ayında, bir futbol sahasının büyüklüğündeki bir asteroit, gezegenimizin yüzeyinin 65 bin kilometresinde  Ay’a yaklaşık beşte bir mesafede olan Dünya’yı hareketlendirdi. 100 metre genişliğindeki kaya, Dünya’yı geçmeden günler önce tespit edildi. Bu arada, iki robot uzay aracı farklı NEA’ları yakından inceliyor. Japonya’nın Hayabusa misyonu üzerinde çalışan bilim adamları, asteroitleri Ryugu’nun daha büyük bir nesneden püskürtülmüş molozdan yapıldığını bildirdi ve ABD Osiris-Rex uzay aracı, hedefi olan Bennu’nun yüzeyinden çıkan parçacık tüylerini tespit etti.

‘Kirli sır’ ısınmayı artırır. Gaz sülfür heksaflorür (SF6) bir ev ismi değildir. Ancak bilimle bilinen en güçlü sera gazı olarak, iklim değişikliği ile ilgili tartışmalarda giderek daha önemli bir rol oynayabilir. Çevre muhabiri Matt McGrath’in Eylül ayında bildirdiği gibi, yeşil enerjideki patlamanın istenmeyen bir sonucu olarak seviyeler yükseliyor. Ucuz, yanıcı olmayan gaz, toplu olarak “şalt” olarak bilinen elektrik anahtarlarında ve devre kesicilerinde kısa devreleri ve yangınları önlemek için kullanılır. Dünya genelinde daha fazla rüzgar türbini üretildikçe, bu elektrikli güvenlik cihazlarının daha fazlası kurulmaktadır. Büyük çoğunluk SF6 kullanır. Şimdilik toplam atmosfer konsantrasyonları küçük olsa da, küresel kurulu SF6 tabanının 2030 yılına kadar% 75 oranında büyümesi bekleniyor. Endişe verici bir şekilde, serbest bırakıldıktan sonra gazı yok eden veya emen doğal bir mekanizma yoktur.

YÜCE HAKİMİYET

Kuantum bilgisayarlar büyük vaatlerde bulunurlar. Bugün kullandığımız “klasik” makineler elle yaptığımız gibi hesaplanıyor. Kuantum bilgisayarlar, daha güçlü hızlar ve en güçlü geleneksel tiplerin bile ötesinde problemleri çözme yeteneği vaat ediyor. Ancak bilim adamları, klasik bilgisayarlarla rekabet edebilmeleri için yeterli bilgi birimine (kuantum bit) sahip cihazlar oluşturmakta zorlandılar. Bir kuantum makinesi bu yıla kadar geleneksel bir makineyi geçmemişti. Ekim ayında Google, gelişmiş kuantum işlemcisi Sycamore’un “kuantum üstünlüğünü” ilk kez elde ettiğini duyurdu. Araştırmacılar, 200 saniyede dünyanın en iyi süper bilgisayarının tamamlanması 10 bin yıl sürecek belirli bir görev yaptığını söyledi. Kendine ait kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışan IBM, Google’ın bazı rakamlarını sorguladı. Ancak başarı, bazı öngörülerin yerine getirilmesi için önemli bir adımdır.

 

Exit mobile version