Ankara’ya İnen Uçakta Corona Virüs Şüphesi! Çin’den Açıklama: “Aşıyı Bulduk”
Virüs ilk olarak 12 Aralık 2019’da Vuhan’da tespit edilmiş, Çin dışındaki ilk ölüm ise Filipinler’de görülmüştü. Çin’de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının, Vuhan’da kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.
Ülkede corona virüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin’e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.Virüsün kısa sürede Vuhan’dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.
Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip corona virüs dünya genelinde 79 binden fazla kişiye bulaştı. Salgın nedeniyle Çin ana karasında 2 bin 592 kişi hayatını kaybetti.
Virüs 31 Ülkeye Sıçradı
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvan’da görülürken; bölgede Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka, Kamboçya, Nepal, Hindistan ve Filipinler makamları ülkelerinde virüsü taşıyanların bulunduğunu doğruladı. Corona virüs, çoğunlukla Çin’den giden kişiler yoluyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, İsveç, İspanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran, İsrail, Kuveyt, Bahreyn ve Afganistan’a da sıçradı.
Virüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor: “Çin ana karasında 77 bin 150, Hong Kong Özel İdari Bölgesi 74, Makao Özel İdari Bölgesi 10, Tayvan 28, Japonya 838, Güney Kore 833, İtalya 152, Singapur 89, İran 47, ABD 35, Tayland 35, Avustralya 23, Malezya 22, Vietnam 16, Almanya 16, İngiltere 13, Birleşik Arap Emirlikleri 13, Fransa, Kanada 10, Hindistan 3, Filipinler 3, Kuveyt 2, Rusya 2, İspanya 2, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, İsrail 2. Afganistan 1, Bahreyn 1”
Tahran Uçağı Karantinada
Corona virüs salgını nedeniyle 15 kişinin öldüğü İran’daki Türk vatandaşlarını Türkiye’ye getiren, 132 yolcu ve 8 mürettebatlı Tahran-İstanbul seferini yapan THY uçağı, ‘şüpheli vaka’ nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanı’na indi. Corona virüs şüphesiyle havalimanına özel giysili sağlık ekipleri ve ambulanslar havalimanına sevk edildi. Karantina altına alınan 140 kişinin ilk yapılan testlerinde corona virüse rastlanmadı.
Fahrettin Koca: “Gelenler Arasında Hasta Yok”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüse karşı aldıkları etkili önlemler sayesinde bugüne kadar dünyanın her bölgesinde hastalık görülmesine rağmen, Türkiye’de bu hastalığa rastlanmadığını söyleyerek şöyle devam etti: “İran ile uçuşlarımız tek taraflı olarak durdurulmuştu. Tahran’dan özel olarak Türk vatandaşlarını Türkiye’ye taşıyan THY uçağının seferi esnasında, özelikle yolculardan bir kısmının Kum ve Meşhed ziyaretleri hikâyesi olduğunun öğrenilmesi üzerine, bir kaç yolcuda da ateş olmayıp, öksürük yakınması, soğuk algınlığı olması sebebi ile uçağı Ankara’ya indirme yönünde bir karar aldık. İstanbul’da hazırlıklarımız tam olmasına rağmen Ankara’ya yönlendirmemizin sebebi, bu konuda daha önce deneyimli olan bir ekibin Ankara’da karantina merkezlerimizde hazır bulunmasıydı. Tercihimiz tecrübeli ekip nedeniyle Ankara oldu.”
Bakan Koca, 132 Türk yolcu ve 8 mürettebat toplam 140 kişiden 47’sinin Zekai Tahir Burak Hastanesi, kalanların da Ankara Şehir Hastanesi’nin yanında yeni yapılan ancak hiç kullanılmayan Bilkent Klinik Gözlem Konukevinde karantinaya alındığını belirterek “Risk almamak adına bu vatandaşlarımız ve mürettebatımız karantinaya alınmışlardır. Tüm yolcuların ilk muayeneleri yapıldı. İlk muayenede ateşi olan ve hasta olduğu lehine bulgu olan vatandaşımızın olmadığını söylemek istiyorum. Sadece 4 hastada öksürük ve 2 hastada boğaz ağrısı yakınmasının olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
Çin’den Açıklama: “Aşıyı Bulduk”
Çin’in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui corona virüs aşısının bulunduğunu ancak piyasaya çıkması için son testlerin yapıldığını duyurdu. Çin’in Rusya Federasyonu Büyükelçisi Zhang Hanhui, Moskova’da Rus basınına yaptığı açıklamada; “Çin’deki bilim insanlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı ve testler başarılı şekilde devam ediyor. İlaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre zarfında bitirilmesi hedefleniyor ve şubat sonuna kadar Çin’deki tüm şehirlerde hayat normale dönecek. Virüsün yayılma merkezinde ise hayatın mart sonuna kadar düzelmesi planlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’yle çalışıyoruz. Ekibimizin içinde 2 Rus bilim insanı da var. Rusya’ya ve halkına destekleri için teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.