Grip Savar Kış Çayı Tarifi
Havaların soğumasıyla, hastalıklar da baş göstermeye başladı. Ben de bugün sizlere gripten korunmanızı sağlayacak veya hastaysanız iyileşme sürenizi hızlandırmanızı sağlayacak bir takım önerilerde bulunacağım hatta sizi ayağa kaldıracak bir çay tarifimiz de var.
Grip influenza virüsünün sebep olduğu, sonbahar sonunda kış ve ilkbahar başlangıcında yaygın olarak görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Ateş
- Titreme
- Kuru Öksürük
- Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı
- Baş Ağrısı
- Kas ve Eklem Ağrıları
- Şiddetli Halsizlik
- Nadiren İshal ve Kusma
Belirtiler hastaların günlük yaşamını etkileyecek şiddette görülebilir. Şikayetler genelde 7 gün sürer.
NASIL BULAŞIR?
Bireylerin öksürüp ve hapşırarak ya da konuşarak etrafa su damlacıkları saçmasıyla, sağlıklı bireylere bulaşabilir. Virüs 8 saate kadar yaşayabildiği için bazen damlacığın temas ettiği bölgeye dokunmalarla da bulaşabilir.
GRİPTEN KORUNMA YOLLARI:
- Grip aşısı ekim-mart aylarında yaptırılabilir.
- Gerekli olmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Virüsün yayılmasını önlemek için, hijyen önemlidir, bardaklar tabaklar çamaşır suyuyla yıkanmalı, masalar, kapı kolları silinmelidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına, yeterli ve sağlıklı beslenilmelidir, sebze, meyve, süt ürünleri, et tüketimi gerçekleştirilmelidir.
Zinde kalmanızı, iyileşme sürecini hızlandıracak kış çayı tarifimiz, malzemeler:
- Gülhatmi
- Ada çayı
- Ihlamur
- Yeşil Elma
- Papatya
- Zencefil
- Limon
Gülhatmi bitkisi, sindirim sistemi için faydalıdır, ayrıca kuru öksürüğünüzün kesilmesine yardımcı olacaktır. Ada çayı, ağız içi yaraların düzelmesi ve boğaz ağrıları tedavisinde önemli bir yer edinecektir. Papatya çayı ise rahatlamanızı sağlayacak, sizi sakinleştirecek ve kan şekerinizi dengeleyecektir. Zencefil, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek enfeksiyonlara karşı dirençli olmanızı sağlayacaktır, ayrıca ağrı kesici özelliği mevcuttur. Ihlamur iyi bir iltihap giderici ve öksürük önleyicidir. Her birinden birer tutam katarak, elmayı dilimleyerek kaynatınız. Daha sonra süzdüğünüz çaya taze sıkılmış limon ya da portakal suyu ekleyebilirsiniz, mis kokusuyla solunumunuzu ve sizi rahatlatacaktır, tatlandırmak isteyenlere önerimiz ise bir çay kaşığı baldır. Balı demlenmiş çayınızı fincanınıza doldurduğunuzda eklemenizi tavsiye ederiz. Balı kesinlikle kaynatmayınız, kaynamış bal toksindir. Toksin vücudumuz için zararlıdır. Dinlenme fırsatınız varsa dinlenmenizi tavsiye ederiz, en kısa zamanda iyileşmeniz dileğiyle, afiyet olsun :)
NOT: HASTALIĞINIZ UZUN SÜRER VE HER ZAMANKİNDEN FARKLI DURUMLAR TESPİT EDERSENİZ, AİLE HEKİMİNİZE GÖRÜNMEYİ UNUTMAYIN, BAZI HASTALIKLAR GRİP BENZERİ BELİRTİLER GÖSTERDİĞİ İÇİN, AĞIR VAKALARI HAFİFE ALMAMANIZI ÖNERİRİZ. BU ÇAY EK BİR BESLENME TAKVİYESİDİR. İLAÇ DEĞİLDİR!