Ülkemizin Cenneti: Yedigöller Milli Parkı
Ülkemizin doğa harikalarından olan Yedigöller Milli Parkı, huzuru bulacağınız, tüm stresten uzaklaşacağınız bir cennet adeta. Rengarenk bitkilere ve yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Güneşin batışını izleyip, geceleri yıldızları sayıp sessizliğin tadına varacaksınız.
Kuruluş: 1965-Milli Park
Alan: 2.020 Hektar
Konum: Batı Karadeniz-Bolu
- Alanda heyelan sonucunda yedi göl oluşmuştur, adını buradan almaktadır. Bu göller; Nazlıgöl, Kurugöl, İncegöl, Sazlıgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl’dür.
- Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu, 1969 yılında Yedigöller Milli Parkı’nda kurulmuştur.
- Yedigöller Milli Parkı, 200’ün üzerinde bitki; 100’ün üzerinde ise kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden park, doğa cenneti konumundadır.
- Bolu şehir merkezine 42 km, Mengen ilçesine ise 30 km uzaklıktadır.
- Çadır ve karavanla kamp yapmak mümkündür, ayrıca Bungalov evler de mevcuttur.
- Milli Park içerisinde bir adet büfe dışında alışveriş yapılabilecek tesis bulunmamaktadır. Büfe içerisinde ise su, meyve suyu, gazlı içecekler ve tost dışında bir şey yoktur.
- Yedigöller’e toplu ulaşım söz konusu değildir. Bu nedenle özel araçla yada tur otobüsleriyle gitmek gerekir.
- Batı Karadeniz iklimini yaşayan Yedigöller’de ilkbaharlar serin yazlar sıcak, sonbahar ılık kışlar ise soğuktur. En soğuk ay Ocak en sıcak ay ise Temmuz’dur. Yıllık yağış ortalaması 630mm olan Yedigöller’in misafirlerini yoğunlukla ağırladığı aylar Nisan-Kasım aralığıdır.
YEDİGÖLLER HAKKINDA
- BÜYÜKGÖL: Milli parkın en büyük gölüdür. Yaklaşık 25.000 metrekare alana sahiptir. En derin noktası ise 16 metredir.
- SERİNGÖL: 1.800 metrekare büyüklüktedir.
- DERİNGÖL: Derinliği birçok noktada 10 metreyi bulan göl 15.000 metrekare olmakla birlikte Büyükgöl’e bağlıdır.
- İNCEGÖL: Uzun ve ince yapısından dolayı bu ismi almıştır. 1.000 metrekare genişliğindedir.
- SAZLIGÖL: Sazlıklardan oluşan göl 6.000 metrekare genişliğe sahiptir.
- NAZLIGÖL: 16.000 metrekare genişliğe sahip olan göl dibinden sızdırdığı suyun yüzeye çıkarak şelale oluşturmasından dolayı aynı zamanda Şelale Gölü ismi ile de anılmaktadır.
- KURUGÖL: Yılın bir çok ayında kuru olduğu için fiziki yapısından dolayı bu isimle anılmaktadır. 150 metrekare genişliğinde olan göl yılın belli aylarında su ile dolmaktadır.
- KAPANKAYA TEPESİ: Tepenin seyir bölümüne çıkıldığı vakit bölgedeki gölleri ve beraberindeki eşsiz güzellikleri görmek mümkündür. Yol üzerinde ise ayrıca Anıt ağacının konumunu tarif eden bir tabela ve Pisagor ağacı bulunmaktadır. Tabela, takip edildiğinde ise Anıt ağacı ile birlikte Geyik üretim alanını, gülen kayaları, şelaleleri ve dilek çeşmesini de görebilirsiniz.
- GEYİK ÇİFTLİĞİ: Milli parktaki geyiklerin neslinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalınması sonucunda geyikler koruma altına alınarak söz konusu çiftlik kurulmuştur.