Deliksiz Bir Uyku İçin Ne Yapmalı?
Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Rahat bir uykuya dalmak istiyorsunuz ama olmuyor mu? Çoğu kişinin başına gelmiştir. Biz de bugün sizlere rahat, huzurlu bir uyku için öneriler de bulunacağız.
- Yorgun olduğunuzdan emin olun: Yorgun olduğunuzu düşünebilirsiniz ama bu uykunuzun o an gelmesi anlamına gelmez. Yatağınıza gerçekten uykunuzun geldiği zaman girin. Uykuya dalmanız kesinlikle daha kolay olacaktır.
- Gündüz uyumaktan kaçının: Sabah uyanır uyanmaz gün ışığına çıkın, Güneşten olabildiğince faydalanın. Gün içinde uyumak, gece uyumanızı geciktirecektir. Yapacağınız egzersizler de gece rahat bir uyku düzenine kavuşmanızı sağlayacaktır.
- Beslenmenize dikkat edin: İyi bir uyku için bir takım hazırlıklar yapmanız gerekmektedir, kafeinli içecekleri en son uyku saatinizden 6 saat önce tüketmeyi bırakın. Kafein vücudumuzda 9 saat kalmaktadır, bu yüzden rahat bir uyku istiyorsanız öğleden sonra kahve, çay gibi kafein içeren içecekleri tüketmemelisiniz. Aç karnına uyumakta zorlanabilirsiniz ama mideniz doluyken uyumak kolay olmayacak ve sizi rahatsız edecektir. Yatağınıza gitmeden 4 saat önce akşam yemeğinizi yemiş olmalısınız. Ağır ve şekerli yiyecekleri hayatınızda çok fazla barındırmamalısınız. Alkol almak her ne kadar uykuyu kolaylaştırıyor gibi görünse de uyku kalitenizi düşürmektedir.
- Uyumadan önce dinlendirici bir etkinlik edinin: Uyumadan önce keyif verici bir rutin izlerseniz zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmenizi sağlayacaktır. Bu etkinliği düzenli olarak tekrar ettiğinizde beyniniz koşullanacak ve uyku saatinizin geldiğinin sinyalini verecektir. Ailenizle konuşabilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz, meditasyon yapabilir, günlük yazabilir, kitap okuyabilirsiniz.
- Uyku hijyeninize sahip çıkın: Uyumadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalayın, duşunuzu uyumadan önce alın. Uyku alanınızı temiz tutmalısınız, nevresim değişimine özen göstermeli, uyuyacağınız bölgeyi sadece uyumak için kullanmalı, orada atıştırmamalı ve temiz kıyafetlerinizle yatağınıza girmelisiniz. Birçok kişi karanlık, düzenli, serin ve elektronik cihazların bulunmadığı bir odada daha iyi uyuduklarını belirtiyorlar. Nerede olursanız olun, yatak saatinden en az bir saat önceden itibaren herhangi bir cihazın ekranına bakmamaya çalışın. Zira bir ekrana bakmak sizi uyanık tutacağı gibi, birçok televizyon ve akıllı telefonun ekranından çıkan elektronik mavi ışık beyninizin daha uzun süre tetikte kalmasına neden oluyor. Eğer bir elektronik cihaz üzerinden radyo, müzik ya da internet yayını dinliyorsanız, uykuya dalmak üzereyken kendi kendine kapanması için saat kurmaya özen gösterin.
- Önceliğinizi uykuya verin: Başarılı iş adamlarının ya da dünya liderlerinin günde yalnızca dört saat uyumakla övündükleri hikâyeleri duymuşsunuzdur. Ancak gerçek şu ki, birçok insan bu kadar az uykuyla hayatına devam edemez. Sadece birkaç saatlik uyku size yetiyormuş gibi gelse de çok az uyumak uzun vadede fiziksel ve ruhsal sağlığınıza olumsuz etkide bulunacaktır. Sürekli olarak beş saatten az uyumak kalp krizi, inme ya da kanser riskini arttırır. Ayrıca yetersiz uykunun yaşam süresini kısalttığına dair de çok sayıda tıbbi veri bulunmaktadır. Dolayısıyla düzenli bir uyku planına bağlı kalarak, tavsiye edildiği üzere her gece yedi ila sekiz saat uyumaya özen gösterin. Bunun için de her gece yatağa aynı saatte girmeye ve hafta sonları da dahil her sabah aynı saatte kalkmaya çalışın.