Domuz Gribi
Domuz gribi son zamanlarda çok sık rastlanan bir hastalık haline geldi. Özellikle çocukları çok fazla etkileyen hastalığın bu kadar yaygın hale gelmesinden ve hastalığı yaşayan insanlara tanık olduktan sonra sizleri de bilgilendirmek istedim. Çok dikkatli olmanız gereken hassas bir konu, çünkü sağlığınız her şeyden önemlidir.
Domuz Gribi Nedir?
Halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan A tipi Influenza virüsü olarak bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu, özellikle kış aylarında ortaya çıkan önceden öldüren ama şimdi süründüren bir hastalıktır. Domuz gribi olarak bilinmesinin nedeni domuzlarda görülen grip virüsüyle benzer olmasıdır. Kuş, domuz ve insan griplerine neden olan H1N1 virüsü, başlarda daha hafif semptomlara sebep olurken evrim geçirmesinden ötürü ilerleyen zamanlarda daha ciddi hasarlara sebep olmaktadır, bu yüzden doktorun, doğru teşhis koyması çok önemlidir.
Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
Mevsimsel grip ile benzer belirtiler göstermektedir. Eğer gribi daha ağır şekilde geçiriyorsanız bir test yaptırmanızda fayda vardır.
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Vücut ağrıları
- Ateşe bağlı üşüme
- Burun akıntısı
- Sulu kırmızı gözler
- Yorgunluk
Bunların yanında nadir olmakla birlikte, mide bulantısı, kusma, ishal ve burun kanaması gibi belirtilerle de kendini gösterebilir.
Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
Hastalık, insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Belirtilerin başlamasından bir gün önce ve 7 gün sonrasına kadar, hastalar bulaştırıcıdır. Virüsün bulaştığı yerlere temas edildikten sonra, ellerin ağıza veya buruna götürülmesiyle geçiş mümkün olmaktadır.
Domuz Gribi Tanısı Nasıl Konur?
Mevsimsel geçişlerde ortaya çıkan soğuk algınlığı ve gripten pek farkı olmaması, domuz gribi hastalığı tanısını zorlaştıran bir etmendir. Yorgunluk ve vücut kırgınlığı ile başlayan hastalık süreci normal grip gibi seyreder. Birçok hasta eğer düşürülmesi zor ateş sorunu yaşamıyorsa bir uzmana başvurma gereksinimi duymaz. Ancak her hastalık gibi gribin de her türlüsü ciddiye alınmalıdır. Hastalığın ilk evrelerinde, yani vücut kırgınlığının başlamasıyla beraber bir uzmana başvurulmalıdır. Hastalığın teşhisi PCR (Polymerase Chain Reaction) denilen yöntem ile konulsa da bunun her laboratuvarda uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle daha kolay bir yöntem olan, burun akıntısı veya geniz akıntısı sıvılarının alınarak test edilmesi yöntemi yaygın olarak kullanılır. Bu yöntemde hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından birkaç gün sonra, hastadan alınan mukoza tabakasında eğer H1N1 virüsü varsa, hastalık teşhisi domuz gribi olarak konulur. Yapılan testlerden sonra hastanın H1N1 virüsünün sebep olduğu domuz gribi hastalığına yakalandığı anlaşılırsa tedavide buna göre bir yol izlenir.
Domuz Gribinden Nasıl Korunulur?
- Salgınların yaygın olduğu, özellikle mevsim geçişlerinde kalabalık ortamlardan kaçınmak,
- İş yerlerinde, evlerde ve okullarda en çok ortak kullanıma açık olan kapı kollarını, lavabo başlıklarını sık sık dezenfektanlar ile temizlemek,
- Hastalığa yakalanmış kişilerle yakın temastan kaçınmak, hatta mümkünse aynı ortamda bulunmamak,
- Eğer hastalığa yakalanılmış ise hastalığın daha fazla yaygınlaşmasını önlemek için maske kullanmak ve gerekirse sosyal yaşamdan uzaklaşmak,
- Evde kullanılan yatak örtüleri, yastık kılıfları, yorgan, çarşaf, havlu vb. kişisel eşyaların temizliğine dikkat etmek ve sık sık değiştirmek,
- Elleri sık sık, özenle yıkamak,
- Hastalığı meydana çıkaran H1N1 virüsü sürekli evrim geçirerek yapısı değişse de önerilen domuz gribi aşısı kullanmak, bu hastalıktan korunmanın en etkili yöntemleridir.
Domuz Gribi Tedavisi Nedir?
Uzman doktorlar tarafından konulan teşhis sonrasında, antiviral ilaçlar kullanılarak tedavi edilir. Çocuklar için şurup, yetişkinler için ise tablet versiyonu mevcuttur. Kesinlikle doktor denetiminde kullanılmalıdır. UNUTMAYIN Kİ, BU HASTALIK VİRÜSÜN SEBEP OLDUĞU BİR HASTALIKTIR, TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİDİR, ANTİBİYOTİKLER HASTALIĞI TEDAVİ ETMEZ. “Antibiyotik kullanayım geçer” düşüncesine asla kapılmayın. Tedavisi olmazsa ölüme gidecek kadar ciddi sorunları beraberinde getirilebilir. Kendinize dikkat edin, sağlıkla kalın.