Oyun yapmak için hangi programlar kullanılmalıdır
Oyunseverlerin birçoğu neredeyse kendi oyunlarını yapmak ve bunları yayınlamak isterler. Ancak, birçoğu kişide bunu nasıl yapacağını bilmiyor.
Bizde, sizler için bu konuyu ele alarak “Oyun Nasıl Yapılır, Hangi Programların Kullanılması Lazım” konusunu ele alarak sizler için bu yazımızı hazırlamış bulunmaktayız.
Başta dile getirmemiz lazım ki, küçük bir oyun bile yapsanız düşündüğünüzden çok daha fazla zamanızı alacaktır. En basit bir oyunun üzerinde bile minimum 2-3 ayınızı ayırmanız lazım. Kapsamlı bir oyun için en az “10” kişilik, (Modelleme, Grafik Tasarım, Kodlama, Map Editörü – Görsel Tasarım) alanlarında ekip arkadaşlarınızın olması lazım. Tek başınıza Oyun Yapma gibi bir girişime girişirseniz eğer bunların herbirini kendinizin yapması lazım ki buda fazlasıyla yorucu ve marifetli bir iş olur..
Şimdi ise gelelim oyun yapmak için nelerin gerekli olduğu kısma
Öncelikle oyun yapımına başlamadan önce kafanızda bir fikir barındırın. Tasarlayacağınız oyunun bir Hikaye’ye dayalımı yoksa Çok Oyunculu (Online) bir oyunmu olacağına kafanızda bir netlik belirleyerek bu konunun üzerinden gidin.
Hikaye bazlı bir oyun tasarlayacaksınız eğer, elinize birkaç adet boş bir A4 kağıdı alarak başta oyunun nasıl bir konu üzerinden ilerleyeceğini yani, (Macera, Aksiyon, Açık Dünya) kategorilerinden birisini göz önüne alarak tasarlayacağınız alandaki oyuna göre bir Hikaye yazmaya başlayın. Oyunun hikayesini yazarken elinize alacağınız ilk boş sayfanın rahatça görebileceğiniz herhangi biryerine (1. Bölüm Hikaye), (2. Bölüm Hikaye) şeklinde isimlendirerek bölüm bölüm hikayesini yazın. Bu sizin için daha bir hal alacaktır.
Eğer hikaye bazlı değilde insanların birbirleri ile Online bir şekilde oynamasını istiyorsanız tekrar elinize boş birkaç adet A4 kağıdı alarak, oyunun nerede geçip geçmeyeceğini, arayüzünde neler olacağını, kaç adet sunucu(server) barındıracağını ve sunucu’ya ve kurulan “Örnek Bir Oyun” isimli oyuna katılabilmek için kaç kişinin giriş yapabileceğini ayarlayın. Yani, 8’e 8’mi oynanacak bir server’de yoksa 4’e 4 takımlı bir şekildemi oynanacak şeklinde kendinize notlar oluşturun ki oyunun yapım aşamasında bunları unutmayınız..
Online oyun yaparken unutmamanız gereken bir detay daha var, Sunucu gibi. Sunucu fiyatlarını araştırarak kendi bütçenizi belirleyiniz. Oyununuzda kaç adet sunucu olacağına karar vererek detaylı bir araştırma yapınız ki daha sonradan pişman olmayınız..
Peki, Oyun yapmak için hangi oyun motorunu kullanmalıyız ?
1. Unreal Engine
Unreal Engine oyun motoru, günümüzde de birçok oyunun yapımı için kullanılmaktadır. Ve bu alanda en iyi oyun motorları arasındadır. Bu oyun motoru ile şaheser eserler ortaya çıkarabilirsiniz. Unreal Engine’nin Grafik kapsamı oldukça kuvvetlidir. “Gökyüzü, Deniz, Ağaçlar, Gölgeler vb” bütün unsurları en iyi bir şekilde üzerinde toplamış ve inanılmaz derecede kuvvetli bir oyun motorudur.
Unreal Engine oyun motoru ile yapamayacağınız oyun yoktur. Gerek Online oyun, gerek simulator ve Hikaye bazlı birbirinden güzel oyunlar ortaya çıkartabilirsiniz..
Unreal Engine ile yapacağınız oyunları ücretsiz bir şekilde sunabilirsiniz. Ancak belirli bir gelir ettikten sonra Unreal Engine firması %10’luk bir kısmını sizden almaktadır. (Buda haklarıdır.. :))
2. Unity
Unity oyun motoru ile Online oyunlar yapmak mümkün. Grafikleri gayet iyi durumda ve kodlama bilginize bağlı olarak bu oyun motoruyla da birbirinden yaratıcı ve güzel oyunlar ortaya koyabilirsiniz.
Unity oyun motoru, genellikle iOS ve Android oyunların yapımında kullanılmaktadır. Ancak içerisinde PC, Mac, PlayStation ve Xbox gibi platformları içinde barındırarak sizlere bu alanlarda da oyunlar yapmanıza olanak sağlamaktadır.
Bu oyun motoru ile de güzel bir Multiplayer(Online) oyun yapabilir ve ücretsiz bir şekilde sunabilirsiniz..
3. CryEngine
CryEngine oyun motorları arasında en iddialı ve en iyi grafiklere sahip olan oyun motorudur. En bilindik oyunlardan birisi olan Crysis, CryEngine oyun motoru ile geliştirilmiştir. Birçok oyunun da yapımında kullanılan CryEngine kendi alanında en iyisi olduğunu ancak oyunu sunabilmek için biraz da masraflı olduğunu söylememiz gereklidir.
CryEngine oyun motoru ile ister Hikaye bazlı bir oyun tasarlayın, İsterseniz Online bir oyun tasarlayın isterseniz de Online Hayatta Kalma oyunları gibi istediğiniz türden oyunlar tasarlayın. CryEngine oyun motoru ile yapamayacağınız oyun yok demek tam yeridir..
Sizlere sunduğumuz bu oyun motorları halen daha birçok oyunun yapımında kullanılan oyun motorlarıdır. Sizlerinde bu oyun motorlarını kullanmanız gerektiği için bu oyun motorlarını paylaşmış bulunmaktayım.
İçlerinden herhangi birini seçerek dilediğiniz tarzda oyun yapmanız mümkün. Çok fazla bilgili değilseniz eğer yabancı kaynaklar araştırarak bilgi edinebilirsiniz..
Şimdi ise sıra geldi Modelleme programlarına
Modelleme olmadan oyun olmaz. Birçok oyuncununda göz önünde bulundurduğu “Grafikler” oyunlar için temel anahtar kelimesidir. Bakmayın zamanında Counter Strike’ın onca tutulduğuna. 8 Kasım 2000 çıkışlı bir oyundan bahsediyor. O zamanların en iyi grafiğine sahip FPS oyunuydu. Şimdi ise yeni çıkan Counter Strike: Global Offensive’ye biraz göz gezdirin. 2000 Yılında çıkan Counter Strike ile 2012 zamanında çıkan CS:GO’ya.. Ozamanları göz önüne alırsak eğer 2017 yılında çıkacak olan oyunların Grafikleri sizce nasıldır bir düşünün derim.
Modelleme bir oyun için vazgeçilemez bir unsurdur. Detaylar, Modeller, Kaplamalar nekadar iyi olursa, oyunun da tutma ihtimali bir okadar fazladır. Hikaye bazlı bir oyunda daha çok hikaye ön planda olmalıdır. Burada ki anahtar kelime ise Sürdürülebilirlik. Hikaye’ye dayalı bir oyunda tabiki oyunun tasarımı önemli ancak, hikaye bu alanda kendini bir tık ön plana atıyor..
Online bir oyunda ise, Modellemeler önemli. Silahlar, Map Tasarımları, güzel grafikler ve karakterler.
Oyun yaparken aşağıda bulunan modelleme programlarını mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanmış durumda;
1. 3ds Max
3ds Max, sizlere göreceğiniz herşeyi modelleyebileceğiniz bir program sunmakta. Binalar, Daireler, Arabalar, Silahlar ve Karakterler modelleyebilirsiniz.
Karakter mödellemelerinde genellikle 3ds max kullanılır. Karaktere animasyonlar uygulanarak, silah çekme, eğilme, silahı bırakma, yürüme ve koşma hareketleri gibi birden fazla animasyonlar eklenerek kullandığınız oyun motorunda ki karaktere entegre edilecek, 3ds max’da hazırladığınız tüm görseller oyun motoruna aktarılır.
3ds Max’ın önemli kısmı ise Tüm oyun motorlarına uygun şekilde tasarlanmış olmasıdır.
2. ZBrush
ZBrush ile detaylandıramayacağınız hiçbirşey yoktur. Örneğin, 3Ds Max’da yapmış olduğunuz modellemeye herhangi bir Gölge, Bozukluk, İnce Detay ekleyemezsiniz. Ancak, ZBrush’da bu mümkün. İstediğiniz hertürlü ince işçiliği modellemenin istediğiniz bir kısmına ekleyebilir ve çok daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz..
3. Maya
Maya programı’da aynı 3ds max benzeri bir programdır. 3ds max’da yapacağınız herşeyi Maya ilede yapabilirsiniz. Ancak, Maya’da modelleyeceğiniz birşeyi modelin üzerinde rahatlıkla animasyonlar yapabilir ve oyun yapımı esnasında da gayet güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.
Örneğin, bir yerin oyunda patlaması gerekli. Burada Maya devreye girebilir. Güzel bir patlama efekti yapabilir ve oyuncuların patlamayı gördüğü esnada şaşkınlıkla izlemesini sağlayabilirsiniz..
İçeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sizler için hazırladığımız “Oyun Nasıl Yapılır, Oyun Yaparken Neler Kullanılmalı” içeriğimizde oyun yapımında gerekli olan herşeyi sırasıyla ve açıklamalarıyla yazmış bulunmaktayız. Umarım hoşunuza gitmiştir ve bilgilendirici olmuştur..
Eline sağlik çok güzel olmuş rabbim senden razı olsun vede cümlemizden AMÎN. ALLAHA EMANET GÜZEL İNSAN.