TYT AYT Öncesi Ne Yapmalı Ne Yapmamalı
Herkese merhaba! Eminim çoğumuz ya da çoğumuzun çocukları, en azından çoğumuzun yakın çevresi ÖSYM’nin planlama ve programlamasını yaptığı bu sınavlara katılacaktır. Sizlere altın değerinde 5 öğüt, ”TYT AYT öncesi ne yapmalı, ne yapmamalı” başlığı altında vermeye çalışacağız. Sizlere ve çevrenize umut olması dileğiyle.
1. Never Give Up (Asla Pes Etme)
Evet bu konuyu açmış olmam itibarıyla aşağı yukarı 4 aylık bir zaman dilimi kalmış bile olsa, hiçbir zaman sınava çalışmaya başlamak için geç değildir. Kaderinizi 4 aya bağlayıp kendinizi zincire vurulmuş bir köle gibi eve bağlamanız da hoş olmayacaktır. Unutmayın keskin sirke küpüne zarar olsa da, sirkenin düzgün kullanımında en zorlu engelleri dahi aşıp bizleri zafere ulaştırabilir. Hele kokusu, 4 ay boyunca günde 2-3 saat sirke koklayan insanın halini düşünebiliyor musunuz?
2. Düzenli Olarak Ders Çalışın
Evet ben düşünebiliyorum. Bu insanın burnu artık sirke kokusu almasa bile, her yerde sirke kokusu alacaktır. Tıpkı bu örneğimizde olduğu gibi insan bir şeyi sürekli tekrar etmeye ve düzenli olarak günlük bir doz almaya devam etmeye, kendini bu disipline sokmaya çalışırsa gerçekten bir şeyler başardığını hepimiz görmüşüzdür. Bu başarımların en büyük örneğini TYT AYT sınavlarında birinci gelen arkadaşların yaptığı açıklamalarda duyabiliriz. Sanılanın aksine bu pırlanta gibi çocukların yaptığı gün boyunca oturup 7-8 saat ders çalışmak değil, aksine düzenli olarak ders çalışmaktır, düzenli olsun 1 saat olsun. Kendinizi bu programlamaya uydurursanız 1 ayda bu programa alışıp, kendinizdeki farkı yine kendiniz hissedeceksiniz.
3. Programsız Asla
Program program demişken, programsız asla olmayacağını hepimiz bir yerlerden duymuşuzdur. Ancak duymayan arkadaşlar için öneminin ne olduğunu anlatmam gerekirse, ders çalışmaya başladığınızda birinci ve ikinci maddemizle bu maddenin birbirlerine bağıntılı olduğunu göreceksiniz. Çünkü ders çalışmaya başladığınız zaman, bu kararı ve cesareti gösterip masanın başına geçtiğiniz zaman nereden başlayacağınızı bilemez, birden sudan çıkmış balık gibi olursunuz. Bu durum bazılarında hayal kırıklığı dahi oluşturur. Yani birinci maddemizi böylelikle çiğnemiş olursunuz. En azından pes etme raddesine gelirsiniz. İkinci maddede ise düzenli çalışmayı sağlamak zaten programsız asla mümkün olmayacaktır. Yani her halükarda kendinize bir program yapmalısınız. Bu programı saatlik program yapmak yerine (ne o öyle robot gibi) günlük program yapabilirsiniz. Mesela bir gününüzü konu çalışmaya, bir gününüzü test çözüp yanlışları değerlendirmeye odaklayabilirsiniz. Böylelikle hem düzenli ders çalışmış, hem de kendinizi daha emin hissetmiş olursunuz.
4. Haftada Bir Deneme Çözün
Yine bağıntılı sayılabilecek bir konudur, ancak bu konu da altın değerindedir. Kendinizi denemeniz, sınav sürenizi düzene çekebilmeniz ve sınav stresi gibi büyük bir stresi de azaltmayı sağlayacağınız için bu öğüdümüze dikkat kesilmeniz gerekmektedir. Denemeler test çözümü gibi değildir. Denemeleri ”Normal bir günde test çözüyorum” dermiş gibi çözmemelisiniz. Denemeleri çözmeye sınav saati yani sabah saat 10, hatta sınavın olacağı pazar veya cumartesi günleri saat 10’da başlayabilir, kapınızı kitleyerek ve ebeveynlerinize asla deneme süresince rahatsızlık vermemelerini söyleyerek sınav stresinden önemli ölçüde kurtulmayı sağlayabilirsiniz. En iyiler deneme çözmeden asla buralara gelmemiştir. Sınavda en büyük etmenlerden biri sınav stresidir. Bu stresin aşılmasındaki en büyük yardımcı da deneme çözümleridir.
5. Kendinize de Zaman Ayırın
Birinci öğütte bahsettiğim gibi kendinizi eve kilitlemeyin. Kendinize de zaman ayırmayı unutmayın. Hatta bunu yapmanızın ders çalışmanıza katkısı olduğunu unutmayın. Çünkü havaların yakın bir zamanda ısınması, arkadaşlarınızın sosyal etkinliklerinin çıkması ve hatta yeni bir film dahi sizi ders çalışmaktan alıkoymak isteyecektir. Bu yüzden günün belli bir saati ders çalıştıktan sonra, birkaç saatliğine kendinize de vakit ayırın. Çünkü şayet bunu yapmazsanız, dayanamayıp bir el oyun veya bir iki film izleyeyim, ya da arkadaşlarla halı sahaya gideyim bugün diye düşünürseniz planınızı bozduğunuzu hissederek suçlu hissedeceksiniz. Belki bu yüzden moraliniz bozulacak ve şevkiniz kırılacaktır. Bunun olmamasını sağlamanın en iyi yolu akmaya çalışan suyun önünü kesmek değil, kendi isteğimiz kadar akmasını belirlemektir.
Tekrardan, öğütlerimizin herkese yararı olması ve TYT AYT için bu yazıyı okumuş olan herkese istediği yerleri kazandırmış olması dileğiyle :)