Pompeii Faciası: Antik Şehrin Felaketi
Pompeii, antik Roma döneminde (Bugün İtalya’nın kıyı kesimlerinde kalan) önemli bir şehirdi. Volkanik bir arazide ve tarıma elverişli olması bu şehri diğer şehirlerden ayırıyordu. Diğer yandan deniz ticareti de şehre zenginlik katıyordu. Romalı soylu aileler de bu şehri tatil amaçlı kullanıyordu ve çoğunun da şehirde evleri bulunuyordu.
Peki bu antik şehir nasıl bir felaketle karşılaştı ?
Felaketin öncesi büyük depremler meydana gelmiş ve şehrin bazı yerleri de kullanılamaz hale gelmiştir. Bu büyük depremler sonrası da nüfusun bir kısmı şehirden ayrılmışlardı.
Vezüv Yanardağı Pompeii şehrine yaklaşık 10 km uzaklıkta aktif bir yanardağdır. MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu “Piroklastik akıntılar” oluşmuş ve bu kül ve lav parçaları tahmini 2000 kişinin zehirlenerek ölmesine sebep olmuştu.
Faciadan çok sonra şehir, 1748 yılında tekrar keşfedilmiştir. Pompeii Antik Kenti, 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Şehir, tarih ve arkeoloji alanlarında önemli bir rol oynamaktadır ve İtalya’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.